Do tanga czasem trzeba trojga, a nawet czworga. Mleko, makaron i marchewka, wraz z cichym wspólnikiem, którym jest w tym przepisie korzeń imbiru – tworzą danie, którego smak będziemy pamiętać długo po zjedzeniu penne. Orientalne smaki kojarzą nam się ze słodko-kwaśnymi potrwami z Chin, czy piekielnie ostrymi potrawami tajskimi. Ale mogą też być delikatne, jak niniejszy przepis na penne z marchewką na mleku kokosowym.
Pora: obiad, kolacja Rodzaj dania: danie główne Czas gotowania: 20 minut Czas przygotowania: ok. 15 minut Porcja: 4 osoby
Składniki:
400 g makaronu penne
200 g marchewki (wykorzystano Nordis Marchew kostka)
1/2 szklanki bulionu lub wody
200 ml mleka kokosowego
2 cm korzenia imbiru
1 łyżeczka miodu
2 łyżki masła
sól, pieprz do smaku.
Zmrożoną marchewkę wrzucamy na rozgrzana patelnię z masłem, chwilę podsmażamy na małym ogniu, wlewamy bulion i dusimy do miękkości. Wlewamy mleko kokosowe, starty na tarce lub posiekany korzeń imbiru. Dusimy jeszcze kilka minut i doprawiamy solą, pieprzem i miodem.
W międzyczasie gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu i po odcedzeniu łączymy na patelni z sosem kokosowo-marchewkowym. Rozkładamy na porcje.