Omlet z warzywami
Jajo zawsze należało do podstawowych produktów spożywczych, a bazujące na nich potrawy są proste i szybkie w przygotowaniu. W połączeniu z mrożonymi warzywami można osiągnąć jeszcze ciekawsze i zarazem tanie potrawy.
Gwoli wyjaśnienia: jajko popadło swego czasu w niełaskę. W latach 70. dietetycy orzekli, że zwiększa poziom cholesterolu we krwi, co może grozić miażdżycą. Pogląd ten zmieniał się na przestrzeni lat, aż okazało się, że większy związek z miażdżycą ma nadmiar nasyconych kwasów tłuszczowych, niż cholesterol zawarty w żółtkach. Wraca zatem pogląd (skąd my to znamy?), że jajka są zdrowe. Dostarczają różnego rodzaju witamin i składników mineralnych. Są źródłem witaminy B12, niezbędnej w organizmie do prawidłowego funkcjonowania systemu nerwowego, aminokwasów egzogennych, których nasz organizm nie wytwarza samodzielnie i muszą być dostarczane wraz z pożywieniem oraz wielu innych cennych składników.
Warto pamiętać, że WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) dopuszcza jedzenie 10 jajek tygodniowo, łącznie z tymi z kotletów, ciast, czy makaronów. Osoby z podniesionym poziomem cholesterolu już tylko do 2-3 tygodniowo.
Składniki:
- 1 opakowanie mrożonych warzyw na patelnię (ok. 5,40 zł)
- 3 łyżki oleju lub masła klarowanego
- 4 jajka (umyte i sparzone)
- 1 łyżka słodkiej śmietany, mleka lub wody
- 40 g masła klarowanego
- sól, biały pieprz do smaku.
Propozycja podania:
- świeże listki bazylii
- pomidorki koktajlowe zgrillowane na suchej patelni.
Na rozgrzaną patelnię z olejem lub masłem wsypujemy mrożone warzywa i podsmażamy na średnim gazie ok. 8 minut (aż grzyby zmiękną). Należy pamiętać, że wszystkie warzywa na patelnię należy podsmażać na odkrytej patelni, gdyż wtedy będą chrupiące i jędrne. Jeżeli przykryjemy patelnię, warzywa wchłoną zbyt dużo wody i mogą zacząć się rozpadać i w smaku staną się wodniste. Pod koniec podsmażania doprawiamy solą, pieprzem i odstawiamy na bok.
Podajemy posypany świeżymi listkami bazylii lub pietruszki. Możemy dołożyć zgrillowane pomidorki koktajlowe.