Na śniadanie lub kolację,  Śniadanie i Kolacja

Omlet z kopytek z groszkiem i szynką

Czy kopytka można wykorzystać jedynie jako dodatek do obiadu? Otóż okazuje się, że mogą stanowić sycącą wkładkę do omletu. Warto o tym pamiętać, kiedy chcemy przygotować na szybko coś mocno sycącego lub zostanie nam trochę klusek z obiadu 🙂

Pora: śniadanie/kolacja
Rodzaj dania: omlet
Czas przygotowania: do 40 minut
Porcja: 2-4 osoby

Omlet z kopytek z groszkiem i szynką_04a

Składniki:

  • ok. 400 g ugotowanych kopytek (wykorzystane Nordis Kopytka ziemniaczane)
  • 6 jajek
  • 100 g szynki
  • 200 g mrożonego zielonego groszku (Nordis Groszek zielony)
  • 1 cebula
  • 4 łyżki słodkiej śmietany 30%
  • olej do smażenia
  • pól pęczka szczypiorku
  • sól, pieprz do smaku.

Omlet z kopytek z groszkiem i szynką_01a

Zmrożony groszek wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy ok. 2 minuty. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Cebulę obieramy i, podobnie jak szynkę, kroimy w kostkę. Jajka mieszamy razem ze śmietaną, solą i pieprzem.

Na dużej i głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy kopytka wraz cebulą i szynką i podsmażamy chwilę, od czasu do czasu mieszając.

Omlet z kopytek z groszkiem i szynką_02a

Dodajemy groszek, mieszamy i wlewamy masę jajeczną. Przykrywamy pokrywką i smażymy omlet na minimalnym ogniu przez 10-15 minut. Góra omletu powinna być ścięta, a spód lekko przypieczony. Omlet dzielimy na porcje i podajemy oprószony posiekanym szczypiorkiem.

Omlet z kopytek z groszkiem i szynką_05a Omlet z kopytek z groszkiem i szynką_03a

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *