Ciasta i ciastka,  Deser,  Dla dzieci

Muffinki marchewkowe

Czy z warzyw można robić słodycze? Jak najbardziej! Na przykład pyszne, korzenne muffinki z marchewki.

Poniżej przedstawiam parę muffinkowych stylizacji, które można wykonać jako przekąski na Halloween Party, ale sprawdzą się doskonale podczas każdego innego party, w tym zabawy karnawałowej. Można narzekać na Halloween, że to amerykańskie, komercyjne i nieprzystające do naszej kultury zjawisko. Ale schrupanie marcepanowej czaszki jeszcze nikomu nie zaszkodziło.

Muffinki Haloweena

Muffinki marchewkowe_04a

Składniki (ok. 16 muffinek):

Składniki suche:

  • 125 g mąki
  • 1/2 (50 g) paczki budyniu waniliowego
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki posiekanego imbiru kandyzowanego lub 1/2 łyżeczki imbiru w proszku.

Reszta składników:

  • 115 g miękkiego masła
  • 100 g brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 220 g marchewki mrożonej (Nordis Marchew kostka).

Muffinki marchewkowe_01a

Suche składniki mieszamy razem w misce i odstawiamy na bok.

Z marchewki robimy puree. Na wrzącą wodę (ok. pół szklanki) wrzucamy zmrożoną marchewkę i gotujemy ok. 7 minut tak, aby marchewka była miękka. Całość miksujemy blenderem na gładką masę i odkładamy na bok do ostygnięcia.

Masło miksujemy z cukrem do momentu aż będzie puszyste i dodajemy po 1 jajku dalej miksując. Do masy dodajemy chłodne puree marchewkowe i resztę suchych składników.

Muffinki marchewkowe_02a

Miksujemy krótko do uzyskania gładkiej masy.

Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni. Przygotowujemy papilotki na muffinki (ok.16 ) i wypełniamy je, jedynie do połowy, masą.

Muffinki marchewkowe_03a

Wsadzamy do rozgrzanego piekarnika na 20 minut. Muffinki powinny mieć jasnobrązowy kolor. Po wyłączeniu temperatury trzymamy je jeszcze chwilę w otwartym piekarniku.

Zdobienie

Aby ozdobić nasze muffinki należy najpierw poczynić kilka przygotowań. Po pierwsze trzeba przygotować masę. Można zrobić ją szybko na bazie mleka. Potrzebne są różne kolory, które zostały wykonane za pomocą galaretek o różnych smakach.

Muffinki marchewkowe_05a

Odmierzamy po 30 g galaretki danego koloru (w tym wypadku o smaku agrestowym, truskawkowym i blue curacao) i 40 ml wrzącej wody do każdej z nich. Po wlaniu wrzątku należy rozmieszać proszek bardzo szybko tak, aby rozpuściła się całość.

Małe porcje kremu do ciast umieszczamy w kubkach i powoli miksując dolewamy kolorowe roztwory galaretek dopóki krem nie zmieni koloru. Należy uważać, aby nie wlać zbyt dużo roztworu, ponieważ krem będzie zbyt rzadki.

Muffinki marchewkowe_06a

Z tak przygotowanymi kremami możemy już spokojnie rozpoczynać dekoracje.

1) Muffinek “Szczęki”:

Muffinki marchewkowe_10a

Składniki na 1 muffinkę:

  • 1 kartofelek marcepanowy
  • krem do ciast w kolorze niebieskim
  • odrobina sypkiej galaretki o barwie niebieskiej.

Za pomocą rękawa do kremów wyciskamy niebieskie fale na muffince i oprószamy je galaretką. Kartofelka marcepanowego opłukujemy z kakao pod ciepła wodą, wysuszamy, zagniatamy, rozpłaszczamy na desce i wycinamy za pomocą małego noża płetwę rekina. Na niebieskich falach rekinek wygląda niepokojąco, ale łatwo go zjeść.

2) Muffinek “Dynia”:

Muffinki marchewkowe_09a

Składniki na 1 muffinkę:

  • krem do ciast w kolorze białym
  • pisak do tortu w kolorze zielonym
  • 1 plaster marchewki wycięty za pomocą obieraczki do warzyw
  • kawałek selera naciowego lub innej jadalnej zielonej części roślinnej
  • sypka galaretka o barwie pomarańczowej.

Za pomocą łyżeczki formujemy na muffince z kremu kopułę i obsypujemy ją ze wszystkich stron galaretką pomarańczową. Podłużny plaster marchewki tniemy za pomocą noża na pasemka. Każde pasemko przyklejamy na kopule tworząc fakturę dyni. W czubek kopuły wsadzamy łodygę selera i rysujemy pisakiem pędy dyniowe.

3) Muffinek “Duch”:

Muffinki marchewkowe_11a

Składniki na 1 muffinkę:

  • krem do ciast w kolorze białym
  • 50 g czekolady gorzkiej o min. 70% zawartości masy kakaowej
  • 1 łyżeczka masła.

Czekoladę kruszymy na kawałki i roztapiamy razem z łyżeczką masła w rondelku na małym ogniu. Cały czas mieszamy, aby się nie przypaliła. Ciepłą masę przekładamy do woreczka foliowego z odciętym rogiem (otworek musi być naprawdę mały) i wyciskamy z niego na papier pergaminowy (do pieczenia tortów) wzory oczek i buzi.

Muffinki marchewkowe_18a

Pergamin z czekoladą wkładamy na min. godzinę do zamrażalnika, aby czekolada stała się twarda.

Za pomocą rękawa do kremów wyciskamy z główki duchów i wsadzamy w nie czekoladowe oczy i buzie.

4) Muffinek “Pajączek”:

Muffinki marchewkowe_13a

Składniki na 1 muffinkę:

  • 1 okrągła pralina
  • krem do ciast w kolorze białym
  • pisak do tortu w kolorze białym
  • m&m’s w kolorze niebieskim
  • odrobina sypkiej galaretki w kolorze niebieskim.

Za pomocą łyżeczki formujemy na muffince kopułę z kremu. Brzegi muffinki oprószamy niebieską galaretką. Na środku kopuły kładziemy pralinę, która ma udawać korpus pająka i dodajemy wyciśnięte z czekolady (w ten sam sposób jak buzie duchów) odnóża pająka. Dodajemy m&msa jako głowę i rysujemy za pomocą pisaka oczy.

5) Muffinek “Gąsienica”:

Muffinki marchewkowe_14a

Składniki na 1 muffinkę:

  • krem do ciast w kolorze zielonym
  • pisak do tortu w kolorze białym
  • pisak do tortu w kolorze zielonym
  • m&m’sy w kolorze zielonym i żółtym
  • cukierki tic tac w kolorze białym
  • odrobina sypkiej galaretki w kolorze zielonym.

Za pomocą łyżeczki formujemy na muffince kopułę z kremu. Brzegi muffinki oprószamy zieloną galaretką. Na środku kopuły układamy m&msy tworząc ciało gąsienicy i głowę. Dodajemy m&msa jako głowę i rysujemy za pomocą pisaka oczy.

6) Muffinek “Zombie”:

Muffinki marchewkowe_08a

Składniki na 1 muffinkę:

  • 1 kartofelek marcepanowy
  • krem do ciast w kolorze zielonym
  • pisak do tortu w kolorze zielonym
  • kostka gorzkiej czekolady
  • odrobina sypkiego kakao.

Za pomocą łyżeczki formujemy na muffince wzgórze z kremu i obsypujemy je na czubku kakao udającym świeżą ziemię oraz kawałkami czekolady udającymi kamienie. Za pomocą pisaka rysujemy źdźbła trawy. Kartofelka marcepanowego opłukujemy z kakao pod ciepła wodą, wysuszamy, zagniatamy, rozpłaszczamy na desce i wycinamy za pomocą małego noża rękę zombie. Rękę wsadzamy w środek kakaowego kopczyka. Jeśli ręka nie chce trzymać się w kremie, to można wcześniej włożyć w nią połowę wykałaczki, a drugą jej połowę osadzić w muffince.

7) Muffinka “Czaszka”:

Muffinki marchewkowe_12a

Składniki na 1 muffinkę:

  • 2 kartofelki marcepanowe
  • 1 ciasteczko oreo
  • czekoladowe “oczy”
  • czekoladowa posypka do tortów.

Kartofelka marcepanowego opłukujemy z kakao pod ciepła wodą, wysuszamy i formujemy z niego kulkę, która ma służyć za czaszkę oraz 4 małe kuleczki, które będą udawać zęby. W marcepanową czaszkę wstawiamy czekoladowe oczy i posypkę, która posłuży za otwory nosowe. Z ciasteczka odrywamy jedną część i przyklejamy za pomocą masy lub pisaka do tortów do “czaszki”. Drugiego “kartofelka” nie opłukujemy pod wodą tylko formujemy z niego dno kapelusza i również za pomocą masy lub pisaka przyklejamy do ronda.

8) “Psycho” muffin:

Muffinki marchewkowe_15a

Składniki na 1 muffinkę:

  • krem do ciast w kolorze białym
  • 1 kartofelek marcepanowy
  • galaretka w kolorze czerwonym
  • patyczek do lodów.

Aby zrobić muffinka tego typu trzeba się wcześniej odpowiednio przygotować. Należy rozrobić część paczki galaretki w czerwonym kolorze (oczywiście zachowując proporcje) i za pomocą łyżeczki rozlać kleksy roztworu na papierze pergaminowym.

Muffinki marchewkowe_07a

Tak przygotowany papier wkładamy do lodówki. W międzyczasie za pomocą łyżeczki formujemy na muffince z kremu kopułkę. Kartofelka marcepanowego opłukujemy z kakao pod ciepła wodą, wysuszamy, zagniatamy, spłaszczamy na desce i  wykrajamy ostrze siekiery. Z patyczka do lodów tworzymy stylisko i sklejamy razem z marcepanowym ostrzem. Kiedy galaretkowe kleksy stężeją w lodówce wtedy delikatnie, podważając nożem, odklejamy je od papieru pergaminowego i kładziemy na kremowej kopułce muffinki. W galaretkę “wbijamy” siekierę. Smacznej zabawy!

Przepis został zgłoszony do akcji “Halloween” i ” Faboolous”

Halloween!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *