Porady

Mrożonki kontra przetwory 1:0

DSC_0655

Z mrożonymi warzywami i owocami nie mogą się równać żadne przetwory. Podczas procesu pasteryzacji tracą one aż 50% wartości odżywczych. Tymczasem wedłg amerykańskiej uczelni CalTech mrożone warzywa tracą w przybliżeniu zaledwie 20%, a owoce ok. 5-10% wartości odżywczych.

Warzywa, które leżakują w piwnicy również tracą swoje wartości i stają się z czasem po prostu niesmaczne. Niektórych owoców i warzyw nie można długo przechowywać, bo się psują, natomiast zamrażać możemy praktycznie wszystkie owoce i warzywa. Do wyjątków należą: sałata, ziemniaki, pomidory – gdyż gubią one smak oraz rzodkiewki, cykoria, banany, kiwi, cytrusy i jabłka. Warto też pamiętać, że dzięki mrożonkom oszczędzamy czas potrzebny do przygotowania dań, ponieważ omijają nas selekcja, mycie, obieranie, krojenie warzyw.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *