Obiad,  Zupy

Minestrone

Czy to możliwe, aby podboje militarne i rozwój infrastruktury wpływały na zmianę diety i na przepisy kulinarne? Oczywiście, że tak. Pokazuje to przypadek potrawy, którą opisuję w tym poście, czyli “minestrone” – włoskiej zupy na bazie warzyw. Historia minestrone sięga początków republiki rzymskiej. Ludność miasta Lacjum (pierwotna nazwa Rzymu), żywiła się głównie pulte – prostą, lecz sycącą potrawą gotowaną na osolonej wodzie z płatków orkiszowych i warzyw.

Podbój Italii i budowa słynnych rzymskich dróg sprawiły, że do stolicy republiki zaczęły spływać produkty z całego półwyspu apenińskiego, powoli zmieniając dietę mieszkańców Rzymu. Zmieniła się też sama pulte. Drogi umożliwiły dostęp do wielu dóbr, w tym mięsa. Stąd coraz częściej gotowano warzywa na mięsieZ kolei chleb z Grecji, wyparł z pulte płatki orkiszowe.

Obecnie nie ma jednego przepisu na minestrone. Skład zupy, której podstawą są warzywa sezonowe różni się w poszczególnych regionach Włoch. Poniżej prezentuję przepis na Minestrone alla Genovese – wariant pochodzący z regionu Ligurii, zawierający zielone pesto.

Więcej na temat historii minestrone na Wikipedii.

DSC_2268a

Składniki:

  • 50 g makaronu w kształcie gwiazdek
  • 1 opakowanie mieszanki warzywnej 9 składnikowej (ok. 4,40 zł)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 50 g mrożonej marchewki
  • 1 litr rosołu drobiowego lub wody
  • garść świeżego szpinaku
  • ćwierć łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka zielonego pesto genovese
  • sól, pieprz do smaku.

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu pamiętając, aby dodać do gotującej się wody około łyżeczki oliwy z oliwek lub oleju (dzięki temu gwiazdki się nie skleją). Po ugotowaniu i odcedzeniu makaronu odkładamy go na bok.

DSC_2179a
Cebulę i łodygę selera kroimy na kawałki.

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy pokrojone warzywa wraz z mrożoną marchewką. Delikatnie podsmażamy na średnim ogniu ok. 10 minut.

DSC_2208a
Kiedy warzywa są już podsmażone przekładamy je do garnka i dodajemy mrożoną mieszankę warzywną.

Zalewamy całość rosołem drobiowym lub wodą i gotujemy ok. 5 minut.

DSC_2209a
Dodajemy kurkumę (uwaga: jeżeli dodamy jej zbyt dużo, to zupa stanie się gorzka).

Dodajemy garść szpinaku (jeśli liście są duże, możemy porozrywać je palcami na kawałki). Gotujemy ok. 5 minut, aż warzywa będą miękkie.

DSC_2217a
Dodajemy kopiastą łyżeczkę pesto.

Zupę doprawiamy solą i pieprzem i  dodajemy makaron. Podajemy z pokrojoną natką pietruszki.

DSC_2272a

Przepis dodaję do akcji “Przywołujemy Wiosnę”

komentarze 3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *