Migdałowa tarta na zimno z bitą śmietaną i owocami
Podczas upałów wskazane są chłodne desery, np. tarta, której temperaturę obniżymy w lodwóce. Żeby schłodzić się jeszcze bardziej należy dodać do niej gałkę lodów śmietankowych lub waniliowych. W tym przepisie wykorzystane zostały ostatnie w tym sezonie truskawki, ale można użyć innych bardziej dostępnych w tej chwili owoców, np. jagód, borówek amerykańskich, malin lub wiśni.
Pora: deser
Rodzaj dania: ciasto
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Czas pieczenia: ok. 20 minut
Czas chłodzenia ciasta: ok. 3 godziny
Porcja: 6-8 osób
Składniki:
Ciasto:
- 150 g mąki (wykorzystana mąka orkiszowa)
- 100 g zimnego masła
- 100 g zmielonych migdałów
- 50 g cukru
- 1 jajko.
Nadzienie:
- 300 ml soku wiśniowego lub porzeczkowego
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru
- 800 g owoców jagodowych.
Do podania:
- 200 g kwaśnej śmietany
- 1 opakowanie cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią
- 300 ml śmietanki 30%
- 50 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka masła
- lody waniliowe lub śmietankowe (wykorzystana Nordis Cadenza śmietankowa).
Robimy ciasto:
W misce mieszamy mąkę, zmielone migdały, cukier, jajko i masło. Zagniatamy szybko ciasto, formujemy kulę i wkładamy owiniętą w papier pergaminowy do lodówki na ok. godzinę. Ciasto rozwałkowujemy na lekko posypanym mąką papierze do pieczenia i wykładamy nim formę na tartę (razem z rantem) o średnicy ok. 25 cm, wysmarowaną wcześniej masłem. Spód nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 175 stopni. Gotowy spód tarty zostawiamy do ostygnięcia, a później wyjmujemy z formy.
Robimy nadzienie:
Owoce płuczemy. Większe kroimy na małe kawałki. W ćwierci szklanki soku rozrabiamy mąkę ziemniaczaną. Pozostały sok zagotowujemy z cukrem. Wlewamy zmieszaną mąkę i mieszając gotujemy ok. 30 minut na małym ogniu. Oczyszczone owoce mieszamy z otrzymanym kisielem, studzimy i rozkładamy na tarcie. Wkładamy do lodówki na ok. 3 godziny.
Kwaśną śmietanę ucieramy z cukrem wanilinowym. 250 ml kremówki ubijamy i dodajemy do utartej śmietany.
Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki. Wkładamy do rondelka, dodajemy masło, 50 ml śmietany i roztapiamy na małym ogniu. Zostawiamy do ostygnięcia.
Śmietanę rozkładamy na tarcie w postaci czapy i polewamy sosem czekoladowym. Do każdej porcji dodajemy gałkę lodów.