Wyobrażając sobie dania wigilijne mamy zazwyczaj na myśli barszczyk, karpia, pierogi z kapustą czy kutię. Są jednak potrawy, które są charakterystyczne wyłącznie dla danych regionów kraju i nie występują nigdzie indziej. Do takich potraw należy kaszubski miodny kuch czyli ciasto podobne do piernika z dodatkiem marchewki, miodu i bakalii.
Pora: deser, Wigilia Rodzaj dania: ciasto Czas przygotowania: ok. 30 minut Czas pieczenia: 40 minut Porcja: 14-18 kawałków
Składniki:
Ciasto:
100 g marchewki mrożonej (wykorzystana Nordis Marchew kostka)
350 g mąki (wykorzystana mąka orkisz biała ale może być również pszenna)
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki przyprawy piernikowej lub cynamonu
200 ml oleju (najzdrowszy kokosowy)
ok. 100 g mieszanych bakalii do dekoracji.
Polewa:
1 tabliczka białej czekolady
100 g serka mascarpone.
Zmrożoną marchewkę wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy ok. 4 minuty. Dobrze odcedzamy i miksujemy za pomocą blendera. Odciskamy z nadmiaru wody na ręczniku papierowym (można to zrobić nawet trzykrotnie, gdyż im więcej będzie wody w marchewce, tym większe prawdopodobieństwo, że zrobi nam się zakalec).
Jajka ucieramy z cukrem w mikserze na puszystą masę, dodajemy miód i miksujemy przez chwilę. Po trochu dosypujemy przesianej mąki zmieszanej z sodą i przyprawą piernikową. Małym strumieniem dolewamy olej cały czas miksując. Dodajemy puree z marchewki i ponownie miksujemy.
Ciasto wlewamy do niedużej keksówki (27 – 30 cm długości) wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej tłuszczem. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach C.
W kąpieli wodnej roztapiamy białą czekoladę. Dodajemy do niej ogrzany, również w kąpieli wodnej, serek mascarpone. Serek powinien być ciepły inaczej czekolada może się zważyć.
Po upieczeniu studzimy ciasto i dopiero wtedy polewamy ciepłą polewą czekoladową oraz dekorujemy bakaliami.