Ciasta i ciastka,  Święta Bożego Narodzenia

Marchewkowy miodny kuch

Wyobrażając sobie dania wigilijne mamy zazwyczaj na myśli barszczyk, karpia, pierogi z kapustą czy kutię. Są jednak potrawy, które są charakterystyczne wyłącznie dla danych regionów kraju i nie występują nigdzie indziej. Do takich potraw należy kaszubski miodny kuch czyli ciasto podobne do piernika z dodatkiem marchewki, miodu i bakalii.

Pora: deser, Wigilia
Rodzaj dania: ciasto
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Czas pieczenia: 40 minut
Porcja: 14-18 kawałków

Wigilia, piernik

Składniki:

Ciasto:

  • 100 g marchewki mrożonej (wykorzystana Nordis Marchew kostka)
  • 4  jajka
  • 220 g cukru
  • 2 łyżki naturalnego miodu (wykorzystany miód akacjowy)
  • 350 g mąki (wykorzystana mąka orkisz biała ale może być również pszenna)
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki przyprawy piernikowej lub cynamonu
  • 200 ml oleju (najzdrowszy kokosowy)
  • ok. 100 g mieszanych bakalii do dekoracji.

Polewa:

  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 100 g serka mascarpone.

Zmrożoną marchewkę wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy ok. 4 minuty. Dobrze odcedzamy i miksujemy za pomocą blendera. Odciskamy z nadmiaru wody na ręczniku papierowym (można to zrobić nawet trzykrotnie, gdyż im więcej będzie wody w marchewce, tym większe prawdopodobieństwo, że zrobi nam się zakalec).

Jajka ucieramy z cukrem w mikserze na puszystą masę, dodajemy miód i miksujemy przez chwilę. Po trochu dosypujemy przesianej mąki zmieszanej z sodą i przyprawą piernikową. Małym strumieniem dolewamy olej cały czas miksując. Dodajemy puree z marchewki i ponownie miksujemy.

Ciasto wlewamy do niedużej keksówki (27 – 30 cm długości) wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej tłuszczem. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach C.

W kąpieli wodnej roztapiamy białą czekoladę. Dodajemy do niej ogrzany, również w kąpieli wodnej, serek mascarpone. Serek powinien być ciepły inaczej czekolada może się zważyć.

Po upieczeniu studzimy ciasto i dopiero wtedy polewamy ciepłą polewą czekoladową oraz dekorujemy bakaliami.

Wigilia, piernik

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *