Na śniadanie lub kolację,  Obiad,  Sałatki i surówki,  Śniadanie i Kolacja

Makaronowa sałatka z kurczakiem i zieloną fasolką

Podczas upałów zazwyczaj nie mamy ochoty na duży, ciężki obiad. Smakują nam wtedy najbardziej dania znacznie lżejsze, zawierające dużą ilość soczystej zieleniny. Dobrym przykładem jest poniższy przepis, który zawiera jedno z najzdrowszych warzyw jakie dała nam natura, czyli zieloną fasolkę. Jest niskokaloryczna i zawiera bardzo szeroki zestaw składników odżywczych (witaminy A, C, K i z grupy B, a także potas, magnez i żelazo).

Pora: obiad, kolacja
Rodzaj dania: sałatka
Czas przygotowania: ok. 25 minut
Porcja: 4 osoby

Sałatka makaronowa z kurczakiem i fasolką szparagową_01a

Składniki:

  • ok. 300 g filetów z kurczaka lub indyka
  • 100 g boczku wędzonego
  • 300 g makaronu (wykorzystane świderki)
  • 150 g zielonej fasolki szparagowej (wykorzystana Nordis fasolka szparagowa zielona cięta)
  • 1 żółta papryka
  • 1 opakowanie (ok. 150 g) mixu sałat z roszponką

Sos majonezowy:

  • 6 łyżek majonezu
  • 6 łyżek kwaśnej śmietany (gęstej)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 100 g startego parmezanu/grana padano
  • 1 starty ząbek czosnku (opcjonalnie).

Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Na 4 minuty przed końcem dodajemy zmrożoną fasolkę szparagową. Całość odcedzamy, przelewamy zimną wodą i odstawiamy do ostygnięcia.

Boczek kroimy w małą kostkę i smażymy aż się zrumieni. Na pozostałym po smażeniu tłuszczu rumienimy lekko rozbite filety oprószone sola i pieprzem. Po usmażeniu odstawiamy je na bok do ostygnięcia i kroimy w kostkę.

Mix sałat wsypujemy do salaterek i dodajemy makaron z fasolką, pokrojoną w kostkę paprykę, kurczaka i boczek.

Wszystkie składniki na sos mieszamy, doprawiamy pieprzem i polewamy nim sałatkę.

Sałatka makaronowa z kurczakiem i fasolką szparagową_03a

Jeden komentarz

Skomentuj Basia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *