Podczas upałów zazwyczaj nie mamy ochoty na duży, ciężki obiad. Smakują nam wtedy najbardziej dania znacznie lżejsze, zawierające dużą ilość soczystej zieleniny. Dobrym przykładem jest poniższy przepis, który zawiera jedno z najzdrowszych warzyw jakie dała nam natura, czyli zieloną fasolkę. Jest niskokaloryczna i zawiera bardzo szeroki zestaw składników odżywczych (witaminy A, C, K i z grupy B, a także potas, magnez i żelazo).
Pora: obiad, kolacja Rodzajdania: sałatka Czasprzygotowania: ok. 25 minut Porcja: 4 osoby
Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Na 4 minuty przed końcem dodajemy zmrożoną fasolkę szparagową. Całość odcedzamy, przelewamy zimną wodą i odstawiamy do ostygnięcia.
Boczek kroimy w małą kostkę i smażymy aż się zrumieni. Na pozostałym po smażeniu tłuszczu rumienimy lekko rozbite filety oprószone sola i pieprzem. Po usmażeniu odstawiamy je na bok do ostygnięcia i kroimy w kostkę.
Mix sałat wsypujemy do salaterek i dodajemy makaron z fasolką, pokrojoną w kostkę paprykę, kurczaka i boczek.
Wszystkie składniki na sos mieszamy, doprawiamy pieprzem i polewamy nim sałatkę.
Jeden komentarz
Basia
Niezła ta sałatka, ale nawet i bez boczku byłaby wspaniała. Tutaj o tym czego w sałatkach unikać, a co często używawać: http://www.jestemfit.pl/artykuly/dieta/sa%C5%82atka-z-kurczakiem-i-jej-grzeszki-dietetyczne