Chyba już wszyscy wiedzą, że wiele warzyw sprowadzono do Polski z Włoch w czasach, kiedy na dworze Polski zasiadała Bona Sforza. Stąd wzięło się określenie “włoszczyzna”. Ale już znacznie mniej osób wie, że makaron razowy ma o wiele więcej błonnika, niż zwykły. Dzięki temu daje uczucie sytości na dłużej. Szczególnie kiedy jest ugotowany al’dente, jak w poniższym przepisie.
Pora: obiad Rodzaj dania: danie główne Czas przygotowania: ok. 30 minut Porcja: 4 osoby
Składniki:
200 g mrożonej włoszczyzny (wykorzystano Nordis włoszczyzna krojona w paski)
2 ząbki czosnku
100 g boczku
200 g chorizo
400 g makaronu razowego (wykorzystano penne)
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 puszka krojonych pomidorów
100 g fety
sól, pieprz do smaku
świeże gałązki bazylii.
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu i odcedzamy. Boczek kroimy w paski. Z chorizo zdejmujemy skórę, kroimy na plastry i podsmażamy wraz z boczkiem na patelni bez tłuszczu (chorizo i boczek są wystarczająco tłuste). Mięso zdejmujemy z patelni. Na tłuszcz, który pozostał po smażeniu wykładamy zmrożoną włoszczyznę i posiekany czosnek. Podsmażamy przez ok. 3-4 minuty i dodajemy przecier pomidorowy oraz pomidory z puszki.
Mieszamy, doprowadzamy sos do wrzenia i dokładamy chorizo z boczkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Na głęboki talerze wykładamy makaron, polewamy sosem i posypujemy rozdrobnioną w palcach fetą oraz posiekanymi listkami bazylii.