Deser

Lody z czereśniami i karmelem

Sezon na czereśnie właśnie się kończy. Miejmy nadzieję, że nie sezon na lody. Tego lata były nam wyjątkowo potrzebne. Można schładzać się na wiele sposobów, np. pijąc zieloną herbatę, ale ten z wykorzystaniem lodów jest absolutnie najsmaczniejszy. Wracając do czereśni warto wykorzystać ostatnie, aby przygotować pyszny i szybki deser lodowy z “tłuczonym” karmelem.

Pora: podwieczorek
Rodzaj dania: deser lodowy
Czas przygotowania: ok. 15 minut
Porcja: 4 osoby

Deser lodowy

Składniki:

  • 200 g czereśni lub wiśni
  • 40 g cukru + 2 łyżki na karmel
  • 4 ciasteczka maślane
  • ok. 1 l lodów waniliowych lub śmietankowych (wykorzystane Nordis Cadenza śmietankowa).

Czereśnie myjemy, drylujemy i kroimy na połówki. Wkładamy do rondelka, wsypujemy cukier i gotujemy ok. 7 minut na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Zwiększamy ogień na średni i gotujemy ok. 10 minut – sok z owoców powinien zgęstnieć. Odstawiamy czereśnie do ostygnięcia.

Do rondelka z grubym dnem wsypujemy 2 łyżki cukru i podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia. Podgrzewamy jeszcze kilkadziesiąt sekund, aby powstał jasnobrązowy karmel. Gorący wylewamy na blaszkę (może być pokryta papierem do pieczenia). Karmel pozostawiamy do ostygnięcia i stężenia, a następnie łamiemy na kawałki uderzając sztućcem w środek tafli.

Deser lodowy

Lody rozkładamy do pucharków, polewamy czereśniami w sosie, posypujemy karmelem i rozkruszonymi ciasteczkami.

Lody z czereśniami i karmelem_04a

komentarze 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *