Sezon na czereśnie właśnie się kończy. Miejmy nadzieję, że nie sezon na lody. Tego lata były nam wyjątkowo potrzebne. Można schładzać się na wiele sposobów, np. pijąc zieloną herbatę, ale ten z wykorzystaniem lodów jest absolutnie najsmaczniejszy. Wracając do czereśni warto wykorzystać ostatnie, aby przygotować pyszny i szybki deser lodowy z “tłuczonym” karmelem.
Pora: podwieczorek Rodzaj dania: deser lodowy Czas przygotowania: ok. 15 minut Porcja: 4 osoby
Składniki:
200 g czereśni lub wiśni
40 g cukru + 2 łyżki na karmel
4 ciasteczka maślane
ok. 1 l lodów waniliowych lub śmietankowych (wykorzystane Nordis Cadenza śmietankowa).
Czereśnie myjemy, drylujemy i kroimy na połówki. Wkładamy do rondelka, wsypujemy cukier i gotujemy ok. 7 minut na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Zwiększamy ogień na średni i gotujemy ok. 10 minut – sok z owoców powinien zgęstnieć. Odstawiamy czereśnie do ostygnięcia.
Do rondelka z grubym dnem wsypujemy 2 łyżki cukru i podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia. Podgrzewamy jeszcze kilkadziesiąt sekund, aby powstał jasnobrązowy karmel. Gorący wylewamy na blaszkę (może być pokryta papierem do pieczenia). Karmel pozostawiamy do ostygnięcia i stężenia, a następnie łamiemy na kawałki uderzając sztućcem w środek tafli.
Lody rozkładamy do pucharków, polewamy czereśniami w sosie, posypujemy karmelem i rozkruszonymi ciasteczkami.
komentarze 2
Biżuteria
Pysznie wyglądają, mniam, mniam 🙂
Szybka Pizza
Pyszne! 🙂