Deser

Lody bazyliowe

Gdy znudzą nam się najbardziej popularne smaki lodów, możemy uruchomić swoją kreatywność i zawędrować z nią w obszary smakowe do tej pory nie eksplorowane. Na przykład bazylia, której zazwyczaj używa się do sałatki capresse, pizzy czy zupy pomidorowej może nas zaskoczyć i wraz z lodami stworzyć smak, którego długo nie zapomnimy. Do lodów bazyliowych świetnie będą pasowały truskawki i, podobnie jak w przypadku wspomnianej sałatki capresse, balsamiczny sos.

Pora: podwieczorek
Rodzaj dania: deser lodowy
Czas chłodzenia: 6 godziny
Czas przygotowania: ok. 20 minut
Ilość: ok. 8 porcji

Deser lodowy

 

Lody:

  • ok 1 litr lodów śmietankowych (wykorzystane Nordis Cadenza śmietankowe)
  • ok. 70 ml mleka pełnego
  • 30 g bazylii
  • skórka z 1 cytryny.

Sos balsamiczny:

  • 80 ml octu balsamicznego
  • 30 g cukru
  • 100 ml wiśniówki
  • 100 g truskawek.

Robimy lody:

Lody śmietankowe wyjmujemy z lodówki i zostawiamy na ok.15 minut aby były miękkie.

Umyte liście bazylii miksujemy z 70 ml mleka i mieszamy za pomocą miksera z lodami i skórką z cytryny. Całość przekładamy do pudełka po lodach i wstawiamy do zamrażarki na co najmniej 6 godzin. W tym czasie należy zamieszać masę raz lub dwa aby lody były bardziej pulchne.

Robimy sos balsamiczny:

Na rozgrzanej patelni karmelizujemy cukier, a następnie wlewamy ocet i wiśniówkę. Redukujemy powoli na średnim ogniu cały czas mieszając, aż powstanie gęsty syrop i studzimy.

Truskawki płuczemy na sicie. Suszymy, usuwamy ogonki i kroimy wzdłuż na ćwiartki.

Podajemy w pucharkach dwie gałki lodów wraz z truskawkami, polane sosem balsamicznym i udekorowane liśćmi bazylii.

Deser lodowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *