Gdy znudzą nam się najbardziej popularne smaki lodów, możemy uruchomić swoją kreatywność i zawędrować z nią w obszary smakowe do tej pory nie eksplorowane. Na przykład bazylia, której zazwyczaj używa się do sałatki capresse, pizzy czy zupy pomidorowej może nas zaskoczyć i wraz z lodami stworzyć smak, którego długo nie zapomnimy. Do lodów bazyliowych świetnie będą pasowały truskawki i, podobnie jak w przypadku wspomnianej sałatki capresse, balsamiczny sos.
Pora: podwieczorek Rodzaj dania: deser lodowy Czas chłodzenia: 6 godziny Czas przygotowania: ok. 20 minut Ilość: ok. 8 porcji
Lody:
ok 1 litr lodów śmietankowych (wykorzystane Nordis Cadenza śmietankowe)
ok. 70 ml mleka pełnego
30 g bazylii
skórka z 1 cytryny.
Sos balsamiczny:
80 ml octu balsamicznego
30 g cukru
100 ml wiśniówki
100 g truskawek.
Robimy lody:
Lody śmietankowe wyjmujemy z lodówki i zostawiamy na ok.15 minut aby były miękkie.
Umyte liście bazylii miksujemy z 70 ml mleka i mieszamy za pomocą miksera z lodami i skórką z cytryny. Całość przekładamy do pudełka po lodach i wstawiamy do zamrażarki na co najmniej 6 godzin. W tym czasie należy zamieszać masę raz lub dwa aby lody były bardziej pulchne.
Robimy sos balsamiczny:
Na rozgrzanej patelni karmelizujemy cukier, a następnie wlewamy ocet i wiśniówkę. Redukujemy powoli na średnim ogniu cały czas mieszając, aż powstanie gęsty syrop i studzimy.
Truskawki płuczemy na sicie. Suszymy, usuwamy ogonki i kroimy wzdłuż na ćwiartki.
Podajemy w pucharkach dwie gałki lodów wraz z truskawkami, polane sosem balsamicznym i udekorowane liśćmi bazylii.