Deser

Lodowy pucharek z sosem borówkowym i owocami

Pogoda rozpieszczała nas przez ostatnie dni. Nadal możemy spodziewać się nawet 30 stopniowych upałów we wrześniu. Może dlatego przy drogach wciąż można kupić maliny, rzadziej borówki. Zapobiegliwi mają jednak ich zapas w swoje zamrażarce, ale są też dostępne w sklepach. Na pożegnanie wciąż pozostającego z nami lata proponujemy lodowy pucharek z sosem borówkowym i owocami.

Pora: podwieczorek
Rodzaj dania: deser lodowy
Czas przygotowania: ok. 15 minut
Porcja: 4 osoby

Sos borówkowy i lody_02a

Składniki:

  • 250 g borówek lub jagód
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 60 g cukru pudru
  • 2 łyżki kremu waniliowego w proszku.

Do podania:

  • lody waniliowe, śmietankowe lub orzechowe (wykorzystane Nordis Cadenza śmietankowa)
  • 6 kostek ciemnej czekolady
  • maliny i borówki do dekoracji.

Borówki płuczemy na sitku i rozdrabniamy za pomocą blendera. Przekładamy do rondelka z grubym dnem, dodajemy cukier puder, mieszamy i zagotowujemy. Krem waniliowy rozdrabniamy w 100 ml wody i wlewamy do gotujących się borówek szybko mieszając. Sos gotujemy jeszcze 1 minutę, dodajemy sok z cytryny i zdejmujemy z ognia do ostudzenia. Do 4 pucharków rozlewamy sos, dodajemy lody i oprószamy posiekaną czekoladą. Deser ozdabiamy opłukanymi owocami i listkami mięty.

Sos borówkowy i lody Sos borówkowy i lody

komentarzy 7

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *