Lodowy Hiszpan z malinami
Inspiracją do poniższego deseru był angielski Eton Mess i dobrze znany w Polsce deser Hiszpan. Chyba nie trzeba nikomu tłumaczyć jak wygląda Hiszpan, ale warto powiedzieć coś o drugim deserze, który podawany jest podczas rozdania nagród w Eton College – jednej z najstarszych w Anglii szkół męskich. Drugi człon nazwy “mess”, czyli bałagan, odnosi się do tego, że wymieszany deser wygląda dość chaotycznie. Jak głosi miejska legenda został ponoć “stworzony” przez psa, który podczas wyprawy na piknik położył się na koszu z jedzeniem i rozgniótł truskawki, śmietanę i bezy. Z pewnością podobny deser, składający się z truskawek, śmietany i lodów, sprzedawano w szkolnym sklepiku w Eton już w latach 30. XX w. Michael Smith, jeden z najsławniejszych kucharzy brytyjskich, w latach 70. ubiegłego wieku zmodyfikował ten przepis dodając pokruszone bezy i, niestety, usuwając lody.
W poniższym deserze lody są na swoim miejscu 🙂 Za to truskawki zostały zastąpione delikatnymi malinami.
Składniki (2 duże porcje):
- 250 ml słodkiej śmietany 30%
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1 opakowanie małych bez
- ok. 100 g świeżych malin
- 2 kostki gorzkiej czekolady
- 4 łyżki lodów śmietankowych (wykorzystane Nordis Cadenza śmietankowa).
Śmietanę ubijamy na sztywno razem z cukrem wanilinowym. Aby śmietana dobrze się ubiła powinna być świeża i schłodzona. Do pucharków lub miseczek wsypujemy pokruszone bezy.
Ilość bez w przepisie zależy od wielkości pucharka/miseczki. Bezy powinny tworzyć ok. 1,5 cm warstwę. Połowę ubitej śmietany wykładamy na warstwę bezowej kruszonki i układamy na niej opłukane maliny.
Ponownie posypujemy pokruszonymi bezami, dodajemy po 2 łyżki lodów na pucharek, polewamy resztą ubitej śmietany, dekorujemy malinami i wiórkami startej czekolady.
Jeden komentarz
gin
Eton mess znam, za to o polskim Hiszpanie nigdy nie słyszałam 🙂
Deser wygląda wspaniale – musiał smakować rewelacyjnie 🙂