Deser

Lodowy Hiszpan z malinami

Inspiracją do poniższego deseru był angielski Eton Mess i dobrze znany w Polsce deser Hiszpan. Chyba nie trzeba nikomu tłumaczyć jak wygląda Hiszpan, ale warto powiedzieć coś o drugim deserze, który podawany jest podczas rozdania nagród w Eton College – jednej z najstarszych w Anglii szkół męskich. Drugi człon nazwy “mess”, czyli bałagan, odnosi się do tego, że wymieszany deser wygląda dość chaotycznie. Jak głosi miejska legenda został ponoć “stworzony” przez psa, który podczas wyprawy na piknik położył się na koszu z jedzeniem i rozgniótł truskawki, śmietanę i bezy. Z pewnością podobny deser, składający się z truskawek, śmietany i lodów, sprzedawano w szkolnym sklepiku w Eton już w latach 30. XX w. Michael Smith, jeden z najsławniejszych kucharzy brytyjskich, w latach 70. ubiegłego wieku zmodyfikował ten przepis dodając pokruszone bezy i, niestety, usuwając lody.

W poniższym deserze lody są na swoim miejscu 🙂 Za to truskawki zostały zastąpione delikatnymi malinami.Lodowy Hiszpan z malinami_07a

Składniki (2 duże porcje):

  • 250 ml słodkiej śmietany 30%
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 opakowanie małych bez
  • ok. 100 g świeżych malin
  • 2 kostki gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki lodów śmietankowych (wykorzystane Nordis Cadenza śmietankowa).

Lodowy Hiszpan z malinami_01a

Śmietanę ubijamy na sztywno razem z cukrem wanilinowym. Aby śmietana dobrze się ubiła powinna być świeża i schłodzona. Do pucharków lub miseczek wsypujemy pokruszone bezy.

Lodowy Hiszpan z malinami_02a

Ilość bez w przepisie zależy od wielkości pucharka/miseczki. Bezy powinny tworzyć ok. 1,5 cm warstwę. Połowę ubitej śmietany wykładamy na warstwę bezowej kruszonki i układamy na niej opłukane maliny.

Lodowy Hiszpan z malinami_03a

Ponownie posypujemy pokruszonymi bezami, dodajemy po 2 łyżki lodów na pucharek, polewamy resztą ubitej śmietany, dekorujemy malinami i wiórkami startej czekolady.

Lodowy Hiszpan z malinami_04a

Lodowy Hiszpan z malinami_06a

Jeden komentarz

Skomentuj gin Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *