Kapitalnym pomysłem na letnie party jest lodowe ptasie mleczko. Warto wykorzystać do tego owoce sezonowe, lody i czekoladę dobrej jakości. Szczególnie ważne w tym przepisie jest to, że wystarczy zaledwie 10 minut, aby go przygotować. Resztę zadania wykonuje za nas lodówka.
Pora: podwieczorek Rodzaj dania: deser lodowy Czas chłodzenia: 4 godziny Czas przygotowania: ok. 10 minut Porcja: ok. 8 pralinek
Składniki:
200 g serka kremowego
500 ml lodów truskawkowych (wykorzystana Nordis Cadenza truskawkowa)
150 g pokruszonych ciasteczek maślanych
ok. 1 szklanki malin
2 tabliczki gorzkiej czekolady.
W dużej misce miksujemy serek na gładką masę. Dodajemy lody i ponownie miksujemy na gładką masę. Dodajemy pokruszone ciasteczka maślane, opłukane maliny i mieszamy całość łyżką.
Masę przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wygładzamy powierzchnię i wkładamy do zamrażarki na min. 4 godziny.
Tabliczki czekolady kruszymy na małe kawałki, roztapiamy w kąpieli wodnej i studzimy. Czekolada powinna być jeszcze płynna, ale już chłodna.
Zmrożoną masę wyjmujemy i kroimy na małe kawałki (ok. 1 cm x 2 cm). Każdy kawałek zanurzamy w rozpuszczonej czekoladzie i oblewamy ją z każdej strony. Układamy na papierze do pieczenia. Zimno płynące z lodowej masy sprawi, że czekolada natychmiast się zestali i deser będzie można jeść od razu. Jeśli zamierzamy zjeść go później należy go włożyć do zamrażalnika.
Tego typu deser powinniśmy zjeść maksymalnie do 48 godzin od włożenia masy lodowej do zamrażarki.