Bez glutenu,  Dania główne,  Obiad

Kurczak z suszonymi pomidorami i fasolką szparagową

Sezam tak wszechobecny w kuchni orientalnej uprawiano już w starożytnym Babilonie. Nazywano go wtedy “przyprawą bogów”, gdyż wyciąg z jego nasion pili ówcześni władcy. Obecnie nazwa ta wcale nie dziwi. Sezam świetnie wpływa na układ pokarmowy i procesy trawienia. Jest również niesamowity żródłem wapnia: 100 g ziaren zawiera dziesięć razy więcej wapnia niż 100 g mleka krowiego. Zawiera również dużo magnezu, który zapobiega skutkom stresu. Warto więc dosypywć sobie sezam do wszystkich dań. Nie tylko orientalnych.

Pora: obiad
Rodzaj dania:
Czas przygotowania: ok. 40 minut
Porcja: 2 osoby

Kurczak z suszonymi pomidorami i fasolką szparagową_04a

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka
  • 300 g fasolki szparagowej (wykorzystana Nordis Fasolka szparagowa cięta)
  • ok. 8 kawałków suszonych pomidorów
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • olej do smażenia
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • ok. 2 łyżki sezamu
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku.

Kurczak z suszonymi pomidorami i fasolką szparagową_01a

Zmrożoną fasolkę wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy ok. 3 minut.

Mięso płuczemy, kroimy na kawałki oprószamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy mięso, dodając w trakcie obraną i posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy sos sojowy i dusimy całość ok. 3 minuty. Dorzucamy fasolkę i pokrojone w paski suszone pomidory.

Kurczak z suszonymi pomidorami i fasolką szparagową_02a

Mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem i olejem sezamowym. Danie przekładamy na talerze i posypujemy sezamem.

Kurczak z suszonymi pomidorami i fasolką szparagową_03a

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *