Kurczak z suszonymi pomidorami i fasolką szparagową
23 czerwca, 2015
Sezam tak wszechobecny w kuchni orientalnej uprawiano już w starożytnym Babilonie. Nazywano go wtedy “przyprawą bogów”, gdyż wyciąg z jego nasion pili ówcześni władcy. Obecnie nazwa ta wcale nie dziwi. Sezam świetnie wpływa na układ pokarmowy i procesy trawienia. Jest również niesamowity żródłem wapnia: 100 g ziaren zawiera dziesięć razy więcej wapnia niż 100 g mleka krowiego. Zawiera również dużo magnezu, który zapobiega skutkom stresu. Warto więc dosypywć sobie sezam do wszystkich dań. Nie tylko orientalnych.
Pora: obiad Rodzajdania: Czasprzygotowania: ok. 40 minut Porcja: 2 osoby
Składniki:
1 filet z kurczaka
300 g fasolki szparagowej (wykorzystana Nordis Fasolka szparagowa cięta)
ok. 8 kawałków suszonych pomidorów
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
olej do smażenia
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 łyżka sosu sojowego
ok. 2 łyżki sezamu
sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku.
Zmrożoną fasolkę wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy ok. 3 minut.
Mięso płuczemy, kroimy na kawałki oprószamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy mięso, dodając w trakcie obraną i posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy sos sojowy i dusimy całość ok. 3 minuty. Dorzucamy fasolkę i pokrojone w paski suszone pomidory.
Mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem i olejem sezamowym. Danie przekładamy na talerze i posypujemy sezamem.