Tym razem przepis na kotleciki z kaszy jaglanej. Według mnie w smaku wyszły świetnie, dodatek przypraw i prażonego słonecznika nadał im świetnego aromatu z lekką nutą orientu ? Kasza jaglana jest bardzo odżywcza, zawiera krzem, który pozytywnie wpływa stan skóry, włosów paznokci, a także układu kostnego. Zawiera witaminy z grupy B oraz E przez co zapobiega chorobom układu krążenia. Jest świetnym źródłem cynku i żelaza , dlatego poleca się ją osobom mającym problem z niedokrwistością oraz obniżoną odpornością. Jako jedna z nielicznych kasz posiada alkalizujące właściwości, dzięki czemu pomaga utrzymać równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Nadaje się dla osób chorujących na celiakie oraz nadwrażliwość na gluten. Dobrze tolerują ja alergicy, świetnie sprawdzi się dla małych dzieci oraz osób starszych, gdyż jest lekkostrawna i posiada wiele wartości odżywczych. Ma dość wysoki indeks glikemiczny, dlatego osoby mające problemy z glikemią powinny łączyć ją z produktami, które stanowią źródło białka oraz tłuszczu, dzięki czemu insulina będzie podnosić się znacznie wolniej.
Kasze przepłukać wrzącą wodą, następnie ugotować w osolonej wodzie ok. 15 min, później ostudzić. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce. Słonecznik podprażyć na suchej patelni. Do kaszy dodać startą marchew, słonecznik, oliwę, przyprawy oraz siemię. Wymieszać, uformować kotleciki i ułożyć na blachę obłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 25-30 min. W temp. 180 stopni.