Czerwiec i lipiec to miesiące obfitujące w jagody. Sezon na jagody kończy się szybko i warto korzystać z tanich jagód. Sos z jagód to doskonały dodatek do naleśników, klusek, pierogów ryżu czy makaronu. W poniższym przepisie towarzyszą mu korzenne przyprawy: cynamon i kardamon, które świetnie podkreślają smak czarnych jagód.
Pora: obiad Rodzaj dania: danie główne Czas przygotowania: do 30 minut Porcja: 4 osoby
Składniki:
2 opakowania klusek po 450 g (wykorzystane Nordis kopytka ziemniaczane)
250 g jagód
2 łyżki cukru
1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
1 szklanka mleka
pół szklanki gęstej śmietany
1 łyżeczka cukru wanilinowego
cynamon, kardamon do smaku.
Jagody myjemy pod bieżącą wodą – nie musimy ich sparzać, ponieważ będę dalej gotowane. Do garnuszka z grubym dnem wlewamy pół szklanki wody, dodajemy cukier, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Do tak przygotowanego syropu wsypujemy jagody. Całość mieszamy, zagotowujemy, zestawiamy z ognia i miksujemy za pomocą blendera. Do musu dodajemy cynamon, kardamon, cukier wanilinowy i mieszamy. Mleko mieszamy ze śmietaną i mąką ziemniaczaną. Zagotowujemy na małym ogniu, cały czas mieszając, aby nie zrobiły się krupy i mieszamy z musem jagodowym.
W międzyczasie gotujemy kopytka. Do 2-3 litrów osolonej i wrzącej wody wrzucamy pojedynczo zamrożone kopytka. Do wody można dodać odrobinę masła, aby kopytka się nie sklejały. Gotujemy jeszcze 5 minut od wypłynięcia kopytek na powierzchnię i wyjmujemy je łyżką cedzakową. Kopytka dzielimy na porcje i polewamy ciepłym lub zimnym sosem.
Muszę przyznać, że w takiej wersji kopytek jeszcze nie jadłam… Koniecznie muszę je wypróbować, bo z pewnością były wyśmienite! 🙂
Przepis dodaję do akcji
Pozdrawiam 😉
Jeden komentarz
Pati252
Muszę przyznać, że w takiej wersji kopytek jeszcze nie jadłam… Koniecznie muszę je wypróbować, bo z pewnością były wyśmienite! 🙂
Przepis dodaję do akcji
Pozdrawiam 😉