Świetnym zamiennikiem Parmezanu jest, również włoski, ser Grana Padano. Podobnie jak Parmezan jest on produkowany z mleka krowiego, jednak nie dojrzewa on w solance, a w wentylowanej piwnicy. Nazwa sera składa się z rzeczownika “grana” oznaczającego “ziarno” (nawiązującego do ziarnistej struktury sera, oraz przymiotnika “padano” oznaczającego miejsce jego wytwarzania (w tym wypadku nizinę Padańską).
Grana Padano świetnie smakuje jako dodatek smakowy do pizzy, zapiekanek, spaghetti, zup, jednak w poniższym przepisie został dodany do polskich kopytek, mogących być odpowiednikiem włoskich gnocchi.
Pora: obiad Rodzaj dania: dodatek Czas przygotowania: ok. 20 minut Porcja: 3-4 osoby
Składniki:
200 g pomidorków koktajlowych
ok. 600 g gotowanych kopytek (wykorzystane Nordis Kopytka ziemniaczane)
garść świeżego szpinaku (można też wykorzystać mrożony)
20 g parmezanu/corregio/grana padano
oliwa do podsmażenia
świeżo zmielony pieprz.
Oliwę rozgrzewamy na patelni i rumienimy kopytka wraz z pomidorami.
Kopytka rozkładamy na talerze, a na patelnię wrzucamy szpinak i podsmażamy na małym ogniu, aż liście “zwiędną”. Szpinak rozkładamy na kopytkach i posypujemy parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem.