Koktajl malinowy z lodami robi się błyskawicznie i arcyłatwo. Nim sięgniecie po ten przepis warto uświadomić sobie, że maliny to nie tylko smaczny składnik letnich deserów, ale także bogate źródło przeciwutleniaczy, np. witaminy C czy kwasu elagowego, unieczynniającego związki rakotwórcze. W malinach znajduje się również kwercytyna, która wykazuje właściwości antyalergicze, stąd obecność tego związku w wielu preparatach przeciwalergicznych. Maliny to również składnik jednego z najsławniejszych na świecie likierów – francuskiego Chambord, produkowanego w przepięknej dolinie Loary.
Składniki (duże 2 porcje) :
2 gałki lodów śmietankowych lub waniliowych
500 ml jogurtu naturalnego lub kefiru (z lodówki)
125 g malin (zamrożonych dzień wcześniej lub mrożonych kupionych w sklepie)
1 łyżeczka cukru waniliowego
cukier do smaku.
Główne składniki koktajlu: jogurt i mrożone maliny
W blenderze miksujemy na gładką masę zmrożone maliny, jogurt lub kefir, cukier waniliowy i zwykły. Wlewamy do wcześniej przygotowanych i schłodzonych w lodówce szklanek. Na wierzchu każdego koktajlu kładziemy gałkę lodów. Gotowe!