Kluski z makiem to jedna z tradycyjnych Wigilijnych dań. Rewolucyjnym pomysłem, ale doskonałym ze względu na oszczędność czasu i smak, jest wykorzystanie do ich przygotowania mrożonych pyz ziemniaczanych.
Oprócz tradycyjnego maku proponuję dodanie składnika mniej popularnego, ale bardzo smacznego – syropu pomarańczowego.
2 łyżki surowego maku (przelanego gorąca wodą na sitku)
1 łyżka masła.
Syrop:
2 łyżki soku z pomarańczy
2 łyżki miodu.
Do 2-3 litrów wrzącej, osolonej wody wrzucamy pojedynczo zmrożone pyzy, wlewamy ok. łyżeczkę oleju i mieszamy. Gotujemy jeszcze 6 minut na małym ogniu od wypłynięcia pyz na powierzchnię i wybieramy łyżką cedzakową. Odkładamy na bok i studzimy.
Jeszcze ciepłe pyzy kroimy i wrzucamy do garnka, w którym wcześniej się gotowały (z garnka wylewamy oczywiście wodę). Do pyz wsypujemy mak, dodajemy masło i całość mieszamy.
Sok z pomarańczy należy wymieszać z miodem i podgrzewać przez chwilę w rondelku, na małym ogniu, ciągle mieszając. Gotowym, ciepłym syropem polewamy ciepłe kluski z makiem.
W trakcie przygotowywania syropu po domu rozchodzi się wspaniały świąteczny zapach. Tanio, szybko, smacznie!