Salsa to nie tylko latynoski taniec, ale również zimny sos składający się z drobno pociętych warzyw lub owoców z przyprawami. Można go wykorzystywać zarówno do mięs, jak i do warzyw. Sprawdza się doskonale z warzywami, które nie odznaczają się wyrazistym smakiem, np. z kalafiorem.
Składniki:
1 opakowanie kalafiora mrożonego lub 1 średni kalafior (wykorzystany Nordis kalafior)
pomidorków koktajlowych
ok. 8 zielonych oliwek
4 kawałki suszonych pomidorów
1/2 czerwonej cebuli
3 łyżki tartego parmezanu
parę listków świeżej bazylii
oliwa
sól, pieprz do smaku.
Zmrożone różyczki kalafiora wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy ok. 4 minuty. Przelewamy zimną wodą, odcedzamy i układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Skrapiamy oliwą, oprószamy solą, pieprzem i parmezanem. Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 200 stopni.
Pomidorki myjemy, a potem wraz z oliwkami i suszonymi pomidorami kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i siekamy drobno, podobnie jak liście bazylii. Wszystkie składniki mieszamy razem dodając odrobinę oliwy i doprawiając solą i pieprzem. Na upieczonych różyczkach kalafiora układamy porcję salsy.