Dodatki,  Obiad,  Sałatki i surówki

Kalafior zapiekany z salsą pomidorową

Salsa to nie tylko latynoski taniec, ale również zimny sos składający się z drobno pociętych warzyw lub owoców z przyprawami. Można go wykorzystywać zarówno do mięs, jak i do warzyw. Sprawdza się doskonale z warzywami, które nie odznaczają się wyrazistym smakiem, np. z kalafiorem.

Kalafior z salsą pomidorowa_01a

Składniki:

  • 1 opakowanie kalafiora mrożonego lub 1 średni kalafior (wykorzystany Nordis kalafior)
  • pomidorków koktajlowych
  • ok. 8 zielonych oliwek
  • 4 kawałki suszonych pomidorów
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • parę listków świeżej bazylii
  • oliwa
  • sól, pieprz do smaku.

Zmrożone różyczki kalafiora wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy ok. 4 minuty. Przelewamy zimną wodą, odcedzamy i układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Skrapiamy oliwą, oprószamy solą, pieprzem i parmezanem. Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 200 stopni.

Pomidorki myjemy, a potem wraz z oliwkami i suszonymi pomidorami kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i siekamy drobno, podobnie jak liście bazylii. Wszystkie składniki mieszamy razem dodając odrobinę oliwy i doprawiając solą i pieprzem. Na upieczonych różyczkach kalafiora układamy porcję salsy.

Kalafior z salsą pomidorowa_02a

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *