Sos serowo-orzechowy to odmiana sosu serowego, która świetnie pasuje zarówno do warzyw, jak i do mięs. W tym przepisie występuje z kalafiorem – chyba jedynym warzywem zapisanym w annałach matematyki. Kalafior jest bowiem naturalnym potwierdzeniem teorii fraktali: każda różyczka kalafiora wygląda podobnie jak cały kalafior, a kształt różyczki powtarzają jej elementy składowe – i tak w nieskończoność.
Pora: obiad Rodzaj dania: przystawka, dodatek, sałatka Czas przygotowania: ok. 20 minut Porcja: 4 osoby
2 łyżki mąki (wykorzystana mąka orkiszowa z pełnego przemiału)
500 ml mleka
80 g startego sera cheddar
3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku.
Zmrożonego kalafiora wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy do miękkości. Kapustę grubo szatkujemy i również gotujemy do miękkości. Warzywa odcedzamy i układamy w salaterce.
W rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i chwilę zasmażamy. Wlewamy mleko i mieszamy trzepaczką, co pozwoli zapobiec tworzeniu się grudek w sosie. Dokładamy orzechy, ser i mieszamy, aby składniki dobrze się połączyły.
Sos doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ciepłym sosem polewamy warzywa i od razu podajemy.