Dania główne,  Dodatki,  Obiad

Kalafior w ostrym sosie sriracha

Sos sriracha jest ostrym sosem robionym na bazie papryczek chili, octu, czosnku, cukru i soli. Jego nazwa pochodzi od miasta Si Racha położonego we wschodniej Tajlandii, gdzie pierwszy raz został wyprodukowany. Sos ten ma szerokie zastosowanie zarówno w kuchni tajlandzkiej, jak i wietnamskiej. Jest wykorzystywany jako składniki różnych sosów, w tym jako dodatek do popularnych u nas sajgonek, zupy pho czy smażonych makaronów. W Polsce jest już łatwo dostępny, m.in. można go kupić w większych supermarketach i sklepach z orientalnymi produktami.

Pora: obiad
Rodzaj dania: danie główne, dodatek
Czas przygotowania: ok. 20 minut
Porcja: 2 osoby

Kalafior na ostro_01a

Składniki:

Kalafior:

  • 1 opakowanie, ok. 450 g kalafiora (wykorzystany Nordis Kalafior)
  • 80 g mąki
  • 120 ml mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • olej do głębokiego smażenia.

Sos:

  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 120 ml sosu sojowego
  • 60 ml octu balsamicznego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka sosu sriracha (lub lub innego sosu na bazie chili)
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej.

Robimy kalafiora:

Mleko, mąkę, proszek i czosnek mieszamy razem. Zmrożone różyczki kalafiora zanurzamy w cieście tak, aby każda z nich miała na sobie cienką warstwę ciasta. Kalafiora smażymy w głębokim tłuszczu na lekko brązowy kolor i osaczamy na papierze kuchennym z nadmiaru tłuszczu.

Robimy sos:

Na patelni rozgrzewamy olej sezamowy. Wlewamy sos sojowy, ocet, cukier i sos sriracha. Całość mieszamy i doprowadzamy do wrzenia na średnim ogniu. Dodajemy skrobię i szybko mieszamy tak, aby nie powstały grudki. Ponownie doprowadzamy sos do wrzenia cały czas mieszając dopóki nie zgęstnieje. Dodajemy usmażonego kalafiora i całość mieszamy tak, aby każda różyczka była otoczona sosem. Podajemy jako dodatek lub z ryżem jako samodzielne danie. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Kalafior na ostro_02a

 

 

komentarzy 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *