Sos sriracha jest ostrym sosem robionym na bazie papryczek chili, octu, czosnku, cukru i soli. Jego nazwa pochodzi od miasta Si Racha położonego we wschodniej Tajlandii, gdzie pierwszy raz został wyprodukowany. Sos ten ma szerokie zastosowanie zarówno w kuchni tajlandzkiej, jak i wietnamskiej. Jest wykorzystywany jako składniki różnych sosów, w tym jako dodatek do popularnych u nas sajgonek, zupy pho czy smażonych makaronów. W Polsce jest już łatwo dostępny, m.in. można go kupić w większych supermarketach i sklepach z orientalnymi produktami.
Pora: obiad Rodzajdania: danie główne, dodatek Czasprzygotowania: ok. 20 minut Porcja: 2 osoby
Składniki:
Kalafior:
1 opakowanie, ok. 450 g kalafiora (wykorzystany Nordis Kalafior)
80 g mąki
120 ml mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka czosnku granulowanego
olej do głębokiego smażenia.
Sos:
1 łyżka oleju sezamowego
120 ml sosu sojowego
60 ml octu balsamicznego
1 łyżka cukru
1 łyżka sosu sriracha (lub lub innego sosu na bazie chili)
1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej.
Robimy kalafiora:
Mleko, mąkę, proszek i czosnek mieszamy razem. Zmrożone różyczki kalafiora zanurzamy w cieście tak, aby każda z nich miała na sobie cienką warstwę ciasta. Kalafiora smażymy w głębokim tłuszczu na lekko brązowy kolor i osaczamy na papierze kuchennym z nadmiaru tłuszczu.
Robimy sos:
Na patelni rozgrzewamy olej sezamowy. Wlewamy sos sojowy, ocet, cukier i sos sriracha. Całość mieszamy i doprowadzamy do wrzenia na średnim ogniu. Dodajemy skrobię i szybko mieszamy tak, aby nie powstały grudki. Ponownie doprowadzamy sos do wrzenia cały czas mieszając dopóki nie zgęstnieje. Dodajemy usmażonego kalafiora i całość mieszamy tak, aby każda różyczka była otoczona sosem. Podajemy jako dodatek lub z ryżem jako samodzielne danie. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
komentarzy 6
Michal
Wow, świetny przepis, niezbyt drogo, a jak elegancko :). Chyba wypróbuję!
gotowanieekonomiczne.blogspot.com
Basia
Pierwszy raz słyszę o takim sosie, ale to oczywiście nie oznacza, że nie spróbuję 🙂 Chociaż jak na razie wolę pozostać przy swojej ulubionej kalafiorowej zupce: http://www.jestemfit.pl/artykuly/dieta/zupa-kalafiorowa-zdrowie-w-garnku tak, właśnie tej 🙂
Ewa
Czy jest możliwość upieczenia kalafiora (w tym momencie świeżego ) w piekarniku?
Jestem na diecie redukcyjnej.
Agata Lazar
tak jest możliwość upieczenia kalafiora 🙂
Kida
Sos wyszedł jakiś taki nooo… Czy aby na pewno trzeba dać aż 120ml sosu sojowego?
Agata Lazar
Jak jest za słony proszę dodać mniej.