Ciasta i ciastka,  Na śniadanie lub kolację,  Śniadanie i Kolacja

Kabanosy z warzywami i żółtym serem w cieście francuskim

Poniższe danie to świetny pomysł na kolację, przekąskę lub menu dla gości. Produkty wystarczy poukładać i zawinąć w gotowym cieście. Przy okazji to przepis z kategorii “czyszczących” zamrażalnik i lodówkę. Wykorzystane zostały kabanosy, ale alternatywą są kiełbaski lub plastry szynki. Możemy użyć praktycznie dowolnych warzyw, które znajdziemy w lodówce. Musimy tylko pamiętać, aby nie były zbyt duże. A jeśli w zamrażalniku została nam mieszanka warzywna, to nie powinna zawierać ziemniaków, ryżu lub kaszy – takie połączenie nie będzie raczej smaczne.

Kabanosy w cieście francuskim_05a

Składniki (porcja na 6 rogali):

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • ok. 6 łyżeczek koncentratu pomidorowego
  • 6 kabanosów
  • 6 plasterków łatwo topiącego się, żółtego sera (wykorzystany Ser Podlaski)
  • 200 g mrożonej włoszczyzny (wykorzystana Nordis Włoszczyzna krojona w paski)
  • olej do smażenia lub masło klarowane
  • ulubiona przyprawa do smaku (wykorzystany majeranek)
  • 1 jajko.

Kabanosy w cieście francuskim_01a

Na podgrzaną patelnię z tłuszczem wrzucamy mrożone warzywa i podsmażamy je ok. 2 minuty (tak, aby odparowała woda). Doprawiamy ulubioną przyprawą i zdejmujemy patelnię z kuchenki.

Ciasto francuskie kroimy na kwadraty. Każdy z nich smarujemy łyżeczką koncentratu pomidorowego, wykładamy warzywa, plaster sera żółtego i kabanosy.

Kabanosy w cieście francuskim_02a

Zwijamy po przekątnej kwadratu rogaliki i układamy na blaszce. Trzeba pamiętać, aby zachować odstępy pomiędzy rogalikami, gdyż każdy z nich urośnie podczas pieczenia.

Kabanosy w cieście francuskim_03a

Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

Należy pamiętać, aby nie zwijać z ciasta francuskiego grubych rulonów. Każda warstwa ciasta francuskiego na poprzednim cieście francuskim spowoduje wydłużenie czasu pieczenia lub niedopieczenie wewnętrznej warstwy ciasta. Smacznego!

Kabanosy w cieście francuskim_04a

komentarze 2

  • slimka

    Za tydzień robię impreze imieninową i własnie szukałam inspiracji 😉 to jest świetne 🙂 tylko mam pytanie: myslicie, że kabanosy Maestro nie będą do tego za cienkie, lepiej jakieś inne kupić?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *