Jak urozmaicić jajecznicę, najbardziej powtarzalne danie świata? Potrzebna do tego jest szklanka, nieco chleba i trochę mrożonej włoszczyzny, np. takiej która została nam dnie torebki z mrożonką. Reszta to już gra naszej wyobraźni, ponieważ smak takiego śniadania lub kolacji daje się łatwo modyfikować na wiele sposobów, zależnie od naszej fantazji kulinarnej.
100 g mieszanki warzywnej (wykorzystano Nordis Włoszczyzna krojona w paski)
1/2 łyżeczki mielonej papryki
świeże listki bazylii i kolendry
4 plasterki boczku
sól i pieprz do smaku.
Kromki chleba układamy na deseczce i za pomocą małej szklanki lub słoiczka wycinamy w ich środkach koła.
Zmrożoną mieszankę warzywną wrzucamy na rozgrzaną patelnię i podsmażamy ok. 2 minuty.
Do miseczki wbijamy jajka i mieszamy. Dodajemy podsmażoną mieszankę warzywną, posiekane liście bazylii i kolendry, sól, pieprz, czerwoną paprykę i całość mieszamy. Oczywiście z przyprawami możemy eksperymentować dla osiągnięcie najbardziej odpowiadającego smaku.
Na patelni układamy kromki i wlewamy masę jajeczną do otworów wyciętych w kromkach chleba. Podsmażamy z jednej strony. Kiedy jajko się zetnie przewracamy na drugą stronę i również podsmażamy. Każdą porcję warto podać z podsmażonym plastrem bekonu.