Zapiekane jabłka to typowo jesienna potrawa. Istnieje wiele sposobów na przyrządzenie tego ciepłego i aromatycznego deseru. W poniższej propozycji wykorzystany został mrożony ryż z owocami, co pozwala zaoszczędzić sporo czasu. Jako alternatywę można ugotować pół torebki ryżu w niewielkiej ilości osolonej wody wraz z garścią pokrojonych moreli i rodzynek. Tak przygotowany ryż przecedzamy potem na sitku.
Składniki (4/5 porcji):
4/5 dużych jabłek
sok z połowy cytryny
masło do posmarowania skórki jabłek
200 g mrożonego ryżu z owocami (wykorzystane Nordis Kids Ryż z owocami)
2 żółtka
2 łyżki brązowego cukru
2 łyżki waniliowego serka homogenizowanego
pół łyżeczki cynamonu.
Jabłka myjemy, odkrawamy górę wraz z ogonkami i wydrążamy. Wnętrze jabłek skrapiamy sokiem z cytryny, a skórkę smarujemy masłem – dzięki temu skórka będzie miała połysk i nie popęka.
Mrożony ryż wrzucamy na wrzącą wodę, gotujemy ok. 4 minut i odcedzamy na sitku. W misce ubijamy żółtka z cukrem na puszystą masę i dodajemy serek homogenizowany. Masę mieszamy razem z ostygłym ryżem i cynamonem.
Słodkim farszem wypełniamy wnętrza jabłek i przykrywamy je “czapeczkami”.
Jabłka wkładamy w naczyniu żaroodpornym lub foremce do pieczenia do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekamy przez 20 minut. Tanio, szybko, smacznie!