Deser

Jabłka z lodami śmietankowymi, sosem toffi i bitą śmietaną

Pamiętacie cukierki iryski? Głównym ich składnikiem była masa toffi, której istnieje wiele odmian. Z twardej masy sporządzane są cukierki, np. wspomniane iryski. Z miękkiej również powstają curkierki, tzw. krówki. Jest także masa z bąbelkami, która powstaje po dodaniu odrobiny sody oczyszczonej i octu. Do masy toffi możemy dodawać wiele składników tworząc odmienne smaki, np. czekoladowy, rumowy, czy waniliowy.

W poniższym przepisie przedstawiamy jak własnoręcznie sporządzić sos toffi w połączeniu z jabłkami, lodami i bitą śmietaną.

Jabłka z lodami śmietankowyi, sosem toffi i bitą śmietaną_05a

Składniki (4-5 pucharków):

  • 4 jabłka
  • 1 cytryna
  • 1 szklanka cukru
  • 80 g masła
  • 500 ml śmietany 30%
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli.

Do podania:

  • 4-5 gałek lodów śmietankowych (wykorzystane Nordis Cadenza śmietankowa)
  • kilka herbatników
  • laski cynamonu.

Jabłka z lodami śmietankowyi, sosem toffi i bitą śmietaną_01a

Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do rondelka, w którym wcześniej rozgrzaliśmy łyżkę masła. Dodajemy cynamon, sok z cytryn i podsmażamy ok. 10 minut na małym ogniu, cały czas mieszając.

Jabłka z lodami śmietankowyi, sosem toffi i bitą śmietaną_02a

Sos toffi:

Do drugiego rondelka o grubym dnie wsypujemy cukier i na małym ogniu topimy go na karmel. Dodajemy szczyptę soli i resztę masła i mieszamy.

Jabłka z lodami śmietankowyi, sosem toffi i bitą śmietaną_03a

Rondelek zdejmujemy z ognia i wlewamy do niego śmietankę jednocześnie BARDZO SZYBKO mieszając. Ten etap jest bardzo ważny. Jeżeli nie wymieszamy śmietanki z karmelem wystarczająco szybko to na dnie garnka lub wokół łyżki utworzy nam się twarda skorupa karmelu. Wtedy trzeba będzie bardzo długo mieszać łyżką, aby ten karmel rozpuścić.

Resztę śmietanki ubijamy bez cukru, ponieważ sos toffi jest wystarczająco słodki. Do pucharków warstwami nakładamy: jabłka, bitą śmietanę, lody, jabłka i sos toffi.

Jabłka z lodami śmietankowyi, sosem toffi i bitą śmietaną_04a

 

 

 

komentarze 2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *