Jedną z odmian jabłek najbardziej odpowiednią do pieczenia ciast jest szara reneta. Jest to jednocześnie dawna, przedwojenna odmiana jabłoni, które ostatnio zaczynają wracać do łask. Naukowcy z SGGW przekonują, że mają one lepsze wartości odżywcze niż jabłka odmian nowych. Zawartość zarówno witaminy C jak i przeciwutleniaczy oraz antocyjanów jest w nich większa. Nie wymagają one też w procesie sadownictwa zastosowania tak dużej ilości środków chemicznej ochrony.
W poniższym przepisie zostały wykorzystane szare renety. Ich kwaśny smak świetnie zrównoważy brązowy cukier, a dopełni go kleks śmietany lub waniliowe lody.
Pora: deser Rodzaj dania: owoce pod kruszonką Czas przygotowania: ok. 20 minut Czas pieczenia: ok. 30 minut Porcja: 4 osoby
Składniki:
3 średnie jabłka (wykorzystane szare renety)
ok. 50 g borówek amerykańskich
50 g płatków ryżowych, jaglanych lub owsianych
50 g mąki
60 g masła
30 g oraz ok. 3 łyżki brązowego cukru.
Do podania:
śmietana kwaśna lub lody śmietankowe/waniliowe (wykorzystane Nordis Cadenza waniliowa).
Jabłka obieramy, kroimy w ósemki i wykrawamy gniazda nasienne. Na patelni rozgrzewamy połowę ilości masła i wrzucamy kawałki jabłek.
Dosypujemy 2 łyżki cukru i mieszamy na małym ogniu, dopóki jabłka nie zmiękną. Dodajemy borówki, mieszamy i ściągamy patelnię za ognia.
W miseczce mieszamy składniki na kruszonkę: masło, mąkę, cukier i płatki. Zagniatamy aż będzie można rozkruszać ją w palcach.
Jabłka z borówkami przekładamy do formy do zapiekania i posypujemy przygotowaną kruszonką.
Całość posypujemy 1 łyżką cukru i zapiekamy przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Kruszonkę podajemy polaną śmietaną lub z lodami waniliowymi.