Deser

Jabłka pod kruszonką i lody

Jedną z odmian jabłek najbardziej odpowiednią do pieczenia ciast jest szara reneta. Jest to jednocześnie dawna, przedwojenna odmiana jabłoni, które ostatnio zaczynają wracać do łask. Naukowcy z SGGW przekonują, że mają one lepsze wartości odżywcze niż jabłka odmian nowych. Zawartość zarówno witaminy C jak i przeciwutleniaczy oraz antocyjanów jest w nich większa. Nie wymagają one też w procesie sadownictwa zastosowania tak dużej ilości środków chemicznej ochrony.

W poniższym przepisie zostały wykorzystane szare renety. Ich kwaśny smak świetnie zrównoważy brązowy cukier, a dopełni go kleks śmietany lub waniliowe lody.

Pora: deser
Rodzaj dania: owoce pod kruszonką
Czas przygotowania: ok. 20 minut
Czas pieczenia: ok. 30 minut
Porcja: 4 osoby

Jabłka pod kruszonką i lody_04a

Składniki:

  • 3 średnie jabłka (wykorzystane szare renety)
  • ok. 50 g borówek amerykańskich
  • 50 g płatków ryżowych, jaglanych lub owsianych
  • 50 g mąki
  • 60 g masła
  • 30 g oraz ok. 3 łyżki brązowego cukru.

Do podania:

  • śmietana kwaśna lub lody śmietankowe/waniliowe (wykorzystane Nordis Cadenza waniliowa).

Jabłka pod kruszonką i lody_01a

Jabłka obieramy, kroimy w ósemki i wykrawamy gniazda nasienne. Na patelni rozgrzewamy połowę ilości masła i wrzucamy kawałki jabłek.

Jabłka pod kruszonką i lody_02a

Dosypujemy 2 łyżki cukru i mieszamy na małym ogniu, dopóki jabłka nie zmiękną. Dodajemy borówki, mieszamy i ściągamy patelnię za ognia.

W miseczce mieszamy składniki na kruszonkę: masło, mąkę, cukier i płatki. Zagniatamy aż będzie można rozkruszać ją w palcach.

Jabłka z borówkami przekładamy do formy do zapiekania i posypujemy przygotowaną kruszonką.

Jabłka pod kruszonką i lody_03a

Całość posypujemy 1 łyżką cukru i zapiekamy przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Kruszonkę podajemy polaną śmietaną lub z lodami waniliowymi.

Jabłka pod kruszonką i lody_05a

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *