Dania główne,  Obiad

Indyk w buraczkach

W miesiącach zimowych potrzebujemy zdecydowanie więcej energii. Dlatego poszukujemy dań smacznych, ale i sycących. Dobrym przykładem jest indyk w buraczkach. Przepis jest tani w realizacji i pozwala szybko przygotować danie o ciekawym kolorze. Indyka można podawać z ryżem lub kaszą.

Indyk w buraczkach_03a

Składniki:

  • 500 g filetu z indyka
  • 300 g mrożonej mieszanki warzywnej z buraczkami (np. Nordis Barszcz ukraiński)
  • 100 g śmietanki 30%
  • 1 liść laurowy
  • 1 kulka ziela angielskiego
  • kilka kulek czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól do smaku.

Indyk w buraczkach_01a

Filet z indyka kroimy w 1 cm kostkę i wrzucamy do garnka razem ze śmietanką i przyprawami. Dolewamy wody tak, aby przykryła indyka i gotujemy ok. 10 minut na średnim ogniu.

Indyk w buraczkach_02a

Dodajemy mieszankę warzywną, mieszamy i gotujemy kolejne 10 minut (buraczki powinny być miękkie). Sos powinien się zredukować w procesie parowania i dlatego nie przykrywamy garnka pokrywką.

Tanio, szybko i smacznie!

Indyk w buraczkach_04a

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *