W miesiącach zimowych potrzebujemy zdecydowanie więcej energii. Dlatego poszukujemy dań smacznych, ale i sycących. Dobrym przykładem jest indyk w buraczkach. Przepis jest tani w realizacji i pozwala szybko przygotować danie o ciekawym kolorze. Indyka można podawać z ryżem lub kaszą.
Składniki:
500 g filetu z indyka
300 g mrożonej mieszanki warzywnej z buraczkami (np. Nordis Barszcz ukraiński)
100 g śmietanki 30%
1 liść laurowy
1 kulka ziela angielskiego
kilka kulek czarnego pieprzu
1 łyżeczka tymianku
sól do smaku.
Filet z indyka kroimy w 1 cm kostkę i wrzucamy do garnka razem ze śmietanką i przyprawami. Dolewamy wody tak, aby przykryła indyka i gotujemy ok. 10 minut na średnim ogniu.
Dodajemy mieszankę warzywną, mieszamy i gotujemy kolejne 10 minut (buraczki powinny być miękkie). Sos powinien się zredukować w procesie parowania i dlatego nie przykrywamy garnka pokrywką.
Jeden komentarz
Kaja
Super przepis – na pewno skorzystam. Pozdrawiam