Bez glutenu,  Dodatki,  Na śniadanie lub kolację,  Przystawki

Hummus buraczany

Hummus to danie pochodzące z Bliskiego Wschodu, w tradycyjnej wersji składa się z ciecierzycy, pasty sezamowej, oliwy, soku z cytryny i przypraw takich jak kumin oraz czosnek. Służy jako dodatek do potraw, najczęściej jada się go z pieczywem. Stanowi dobre źródło białka w diecie wegańskiej. Ma sporą ilość błonnika, jest dobrym źródłem składników mineralnych takich jak potas, cynk  oraz żelazo. Produkty wchodzące w skład hummusu powodują że indeks glikemiczny potrawy jest niski, dlatego mogą go spożywać osoby mające problem z metabolizmem glukozy. Poleca się go w prewencji nowotworów, dzięki saponinom zawartym w ciecierzycy które mają właściwości antynowotworowe. Kolejnym atutem jest działanie hipotensyjne, a także pomoc w redukcji cholesterolu LDL, głównie za sprawą zdrowych tłuszczy zawartych w oliwie oraz błonnikowi z cieciorki.  Moja wersja jest z burakiem, w smaku czuć nutę słodkości, która według mnie wzbogaca to danie dodatkowo taki hummus posiada więcej prozdrowotnych właściwości za sprawą tego cudownego warzywa. Polecam spróbować ?

Pora: śniadanie, kolacja

Rodzaj dania: pasta/hummus

Czas przygotowania: ok 5 minut

Składniki:

  • 200 g. ciecierzycy
  • 25 g. tahini
  • Łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 mały ugotowany burak
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka wody
  • Przyprawy: sól, pieprz, kumin

Ugotowanego buraka pokroić w kostkę, przełożyć do blendera razem z resztą składników, zblednować na gładką masę i gotowe 🙂

Hummusem można smarować pieczywo, podawać jako dip do warzyw lub zjeść solo.

Ta wersja hummusu jest mniej kaloryczna, w 100 g. jest jedynie 139 kcal.

Makroskładniki całości:

Energia: 524 kcal., Węglowodany: 42,3 g., Białko: 21,5 g., Tłuszcz: 27,7 g.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *