Hummus to danie pochodzące z Bliskiego Wschodu, w tradycyjnej wersji składa się z ciecierzycy, pasty sezamowej, oliwy, soku z cytryny i przypraw takich jak kumin oraz czosnek. Służy jako dodatek do potraw, najczęściej jada się go z pieczywem. Stanowi dobre źródło białka w diecie wegańskiej. Ma sporą ilość błonnika, jest dobrym źródłem składników mineralnych takich jak potas, cynk oraz żelazo. Produkty wchodzące w skład hummusu powodują że indeks glikemiczny potrawy jest niski, dlatego mogą go spożywać osoby mające problem z metabolizmem glukozy. Poleca się go w prewencji nowotworów, dzięki saponinom zawartym w ciecierzycy które mają właściwości antynowotworowe. Kolejnym atutem jest działanie hipotensyjne, a także pomoc w redukcji cholesterolu LDL, głównie za sprawą zdrowych tłuszczy zawartych w oliwie oraz błonnikowi z cieciorki. Moja wersja jest z burakiem, w smaku czuć nutę słodkości, która według mnie wzbogaca to danie dodatkowo taki hummus posiada więcej prozdrowotnych właściwości za sprawą tego cudownego warzywa. Polecam spróbować ?
Pora: śniadanie, kolacja
Rodzaj dania: pasta/hummus
Czas przygotowania: ok 5 minut
Składniki:
200 g. ciecierzycy
25 g. tahini
Łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
1 mały ugotowany burak
2 ząbki czosnku
łyżka wody
Przyprawy: sól, pieprz, kumin
Ugotowanego buraka pokroić w kostkę, przełożyć do blendera razem z resztą składników, zblednować na gładką masę i gotowe 🙂
Hummusem można smarować pieczywo, podawać jako dip do warzyw lub zjeść solo.
Ta wersja hummusu jest mniej kaloryczna, w 100 g. jest jedynie 139 kcal.