Dania główne,  Obiad

Gulasz z kurczaka ze śliwkami

Suszone śliwki świetnie komponują się z kurczakiem, a wędzony boczek dodaje całemu daniu aromatu dymu. Gulasz ten możemy podać z ryżem, ziemniakami bądź kluskami. Zastosowane w daniu śliwki pochodzą z Kalifornii. Ale nic w tym dziwnego, ponieważ dziś większość suszonych śliwek na światowym rynku sprzedają kalifornijscy sadownicy. Sadzonki śliwy domowej przewieźli za ocean francuscy imigranci. Z sadzonek, za pomocą szczepień, uzyskali odmianę, której owoce wyjątkowo dobrze poddają się procesowi suszenia.

Gulasz z kurczaka ze śliwkami_04a

Składniki (4 porcje):

  • 500 g filetów z kurczaka
  • 100 g wędzonego boczku
  • 100 g suszonych śliwek
  • 1 cebula
  • 50 g masła klarowanego lub oleju
  • 200 ml śmietany 30%
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • pół łyżeczki cynamonu
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 opakowania klusek śląskich (wykorzystane Nordis Kluski śląskie).

Gulasz z kurczaka ze śliwkami_01a

Filety myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w kostkę. Boczek również kroimy w kostkę, a cebulę siekamy. Na głębokiej patelni rozgrzewamy masło klarowane lub olej i rumienimy boczek, a następnie szklimy cebulę. Wsypujemy paprykę, cynamon i  mieszamy.

Gulasz z kurczaka ze śliwkami_02a

Dodajemy mięso z kurczaka.

Gulasz z kurczaka ze śliwkami_03a

Wlewamy szklankę gorącej wody i mieszamy. Następnie dodajemy śliwki, doprawiamy solą i pieprzem. Całość dusimy ok. 30 minut. Wlewamy śmietanę, wrzucamy posiekaną natkę pietruszki i dusimy jeszcze chwilę czekając, aż zgęstnieje sos.

Gulasz z kurczaka ze śliwkami_05a

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *