Bez glutenu,  Dania główne,  Obiad

Gulasz z jagnięciny lub wieprzowiny ze śliwkami, marchewką i batatami

Poniższe danie jest tak smaczne, że bylismy zmuszeni zerwać z tradycją prponowania tylko bardzo szybkich dań. Nietypowy, orientalny smak gulaszu uzyskujemy dzięki dodaniu kminu rzymskiego. Zamiast drogiej i trudno dostępnej jagnięciny możemy równie dobrze wykorzystać wieprzowinę. Warto jednak włożyć wysiłek w zebranie oryginalnych składników ze względu na wyjątkowy smak, który zapewnia to danie.

Gulasz ze śliwkami, marchewką i batatami_01a

Składniki:

  • 500 g jagnięciny
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła roślinnego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 250 ml czerwonego wina półwytrawnego
  • 500 ml gorącej wody lub bulionu
  • 250 g marchwi (wykorzystana Nordis Marchew kostka)
  • 2 średnie bataty
  • 10 śliwek węgierek
  • sól i pieprz do smaku.

Do podania:

  • ugotowany ryż (wykorzystany ryż jaśminowy)
  • natka pietruszki.

Mięso kroimy w kostkę ok. 1,5 cm. Do miski wlewamy olej, wsypujemy przyprawy (kmin, kurkuma, papryka) i mieszamy razem z mięsem. Tak przygotowane mięso możemy dzień wcześniej włożyć do lodówki. Przed smażeniem najlepiej jest ogrzać mięso do temperatury pokojowej, gdyż nie będzie wtedy przywierało.

Rozgrzewamy duży rondel z grubym dnem i obsmażamy mięso z każdej strony na dużym ogniu, a następnie odkładamy na bok na talerz. Do tego samego rondla dodajemy masło klarowane i pokrojoną w piórka cebulę oraz drobno posiekany czosnek. Podsmażamy chwilę, dodajemy mięso, zalewamy czerwonym winem i zagotowujemy.

Wlewamy bulion lub gorącą wodę, doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy ok. 2 godziny, aż mięso będzie miękkie. Jeśli płynu będzie ubywać można dodawać więcej wina, bulionu lub wody.

Dodajemy zmrożoną marchewkę, pokrojone w 1 cm kostkę bataty oraz ćwiartki śliwek. Gotujemy jeszcze 20 minut. Podajemy z ryżem i posiekaną natką pietruszki.

Gulasz ze śliwkami, marchewką i batatami_03a

komentarze 3

  • Joanna Wachowicz

    Właśnie szukam przepisu na pręgę wołową (goleń) w plastrach (nie chcę typowego gulaszu z mięsa krojonego w kostkę) z dodatkiem marchewki, pora, selera i…batatów. Wiele przepisów podaje, że bataty powinno się ugotowac w wodzie jak zwykłe ziemniaki i potem dodawać do miesa duszonego, ale ja chcę uprościć potrawę i ugotowac wszystko razem (oczywiście szanując czas gotowania poszcególnych składników). Pręga wolowa już jest w marynacie mojego przepisu (sok pomarańczowy z wytrawnym winem bialym plus jałowiec, tymianek, pieprz, liść laurowy i 3 łyżki oliwy z oliwek)- 3 godziny do lodówki. Potem zamierzam na oliwie podsmażyć szlotkę w krążki z posiekanym czosnkiem i zaraz na tym obsmażyć mięsko oprószone mąką (bez marynaty). Potem podleję czerwonym wytrawnym winem, podduszę dodam rosołu (lub wody) oraz odcedzoną marynatę (już bez liści, pieprzu, jalowca, itd), dalej podusze ok. 1,5 godziny na małym ogniu i potem doodam SUROWE świeże (nie mrożone!) warzywa, czyli por, marchew, seler i bataty. Tylko nie mam pojęcia czy bataty duszą się w takim sosie pół godzinki jak ziemniaki, czy dłużej? A może krócej? To będzie moje pierwsze danie z batatami, więc nie mam jeszcze rozeznania. Ktoś ma doświadczenie w duszeniu batatów razem z miesem?

    • Joanna Wachowicz

      Zapomniałam dodać, że ja bataty pokroję na duże kawalki, ok. 3-4 cm, tak jak i pora, marchew i selera, więc chyba 20 minut jak w tym przepisie nie wystarczy?

  • Joanna Wachowicz

    Pręga w warzywach już gotowa, mięsko mięciutkie, wrzuciłam bataty razem z marchewką i dusiłam jeszcze 40 minut. Wyszły dobrze ugotowane, ale nie rozgotowane, więc ok. Czuć słodkawy posmak batatów, mi sie podoba takie zestawienie z mięciutkim mięskiem goleni wołowej. Do powtórzenia!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *