Ciasta i ciastka,  Deser,  Fit deser,  Święta

Fit miodownik

Miodownik to ciasto przekładane masą na bazie kaszy manny lub budyniu, czasem dodaje się też powidła lub kajmak. Podstawowy składnik jak sama nazwa wskazuje to miód, którego nie może zabraknąć w tym przepisie. Tradycyjny wypiek jest bardzo kaloryczny, zawiera około 5000-7000 kcal., moja wersja ponad 2 razy mniej. Zamiast kostki masła do masy, dodałam żelatynę, w ten sposób zredukowałam znacznie ilość kalorii. Dodatek żelatyny jest świetnym zastępnikiem tłuszczu, który ma spowodować to że krem do ciasta twardnieje. Ciasto nie zawiera dodatku zwykłego cukru, jedynie erytrytol oraz oczywiście miód. Miodownika nie przekładałam żadnym powidłem, ale jeśli chcecie możecie tak zrobić, polecam użyć kwaśnego dżemu lub powidła śliwkowego bez cukru. Masa z kaszy manny jest na bazie mleka ryżowego ale możecie użyć każde inne. Chce zaznaczyć ze najlepiej smakuje po 2 dniach, wtedy ciasto zmięknie i nabierze bardziej wyrazistego smaku.  

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 250 g. mąki orkiszowej typ 650
  • 50 g. miodu
  • 60 g. masła
  • jajko
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki jogurtu greckiego gęstego
  • 1 łyżeczka sody
  • Pół łyżeczki przyprawy do piernika
  • Opcjonalnie erytrytol/ksylitol

Masa z kaszy manny:

  • 600 ml. mleka ryżowego
  • łyżka miodu
  • 60 g. kaszy manny
  • 1-2 łyżki erytrytolu
  • 2 łyżki żelatyny
  • Do napączownaia: 30 ml. Rumu z odrobiną wody.

Kruche ciasto:

Wszystkie składniki połączyć, zagnieść ciasto i odstawić na ok 15 minut. Po tym czasie podzielić je na 3 części. Piekarnik nastawić na 180 stopni (górna dól) , formę wyłożyć papierem do pieczenia. Pierwszą część ciasta rozwałkować, przełożyć do formy następnie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 10 minut. Czynność powtórzyć z pozostałymi kawałkami ciasta. Po upieczeniu ostudzić.

Masa z kaszy manny:

450 ml mleka zagotować, resztę przelać do miseczki i rozmieszać z kaszą manną, dodać miód i erytrytol. Gdy mleko się zagotuje przełożyć kasze i energicznie mieszać by nie powstały grudki. Lekko ostudzić. Żelatynę zalać gorącą wodą (ok. ¼ szklanki), następnie przelać do masy i porządnie rozmieszać. Odstawić aż zgęstnieje.

Ciasto napączować rumem z dodatkiem wody, odpowiednio gęstą masą przełożyć blaty jeden po drugim, przykryć ciasto folią i odstawić do lodówki najlepiej na całą noc.?

Makroskładniki:

Energia: 2455 kcal. , Węglowodany: 340 g., Białko: 71,7 g., Tłuszcz: 77,6 g.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *