Dodatki,  Obiad,  Przystawki

Fasolka szparagowa z wiórkami kokosowymi

W niniejszym przepisie odmieniamy smak dobrze nam znanej fasolki szparagowej poprzez dodanie egzotycznych wiórków kokosowych. Co ciekawego można powiedzieć o kokosie? Na przykład to, że woda wewnątrz orzecha kokosowego jest zbliżona składem do osocza krwi i jest sterylna dopóki orzech nie zostanie otwarty. Ze względu na zawartość potasu, wapnia i chlorków może służyć w awaryjnych przypadkach jako nawadniający płyn dożylny.

Fasolka szparagowa z wiórkami kokosowymi_05a

Składniki:

  • 1 opakowanie mrożonej zielonej fasoli szparagowej (wykorzystano Nordis Fasola szparagowa cięta)
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki oleju
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka kolendry
  • sól do smaku.

Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy kurkumę i solimy. Wrzucamy mrożoną fasolę szparagową i smażymy 3 -5 minut od czasu do czasu mieszając. Dodajemy kolendrę i wiórki kokosowe. Skrapiamy sokiem z cytryną, mieszamy i dusimy 5-6 minut.

Fasolka szparagowa z wiórkami kokosowymi_04a

 

Fasolka szparagowa z wiórkami kokosowymi_03a

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *