Epidemia chorób autoimmunologicznych
Czym są choroby autoimmunologiczne?
Schorzenia o podłożu autoimmunologicznym występują obecnie coraz częściej, diagnozowane są u dzieci, ale również wśród dorosłych. Układ odpornościowy pełni szczególną rolę w naszym organizmie, chroni nas przed szkodliwymi czynnikami pochodzącymi z zewnątrz czyli przed „obcymi”. Nawet po spożyciu nieszkodliwego jabłka, w momencie gdy zostanie ono odpowiednio rozłożone, komórki układu immunologicznego sprawdzają co dostało się do naszego organizmu. Muszą one zdecydować czy jest to coś szkodliwego czy wręcz przeciwnie. Ale co, jeśli układ odpornościowy zacznie atakować siebie? Właśnie to dzieje się w chorobach autoimmunologicznych. Komórki odpornościowe atakują własne tkanki prowadząc do powstania stanów zapalnych. Przykładem takiej choroby jest gorączka reumatyczna, rozpoczyna się od infekcji, a czynnikiem sprawczym jest paciorkowiec. Układ odpornościowy zaczyna działać, rozpoczyna walkę z antygenem M5 bakterii, podobnym strukturalnie do białek występujących w zastawce serca. Dlatego często dochodzi wtedy do atakowania tych komórek przez układ odpornościowy. Wtedy najzwyklejsza infekcja może prowadzić do powstania groźnego zapalenia wsierdzia.
Choroby autoimmunizacyjne stanowią obecnie duży problem. Jedną z przyczyn ich rozwoju wymienia się podatność genetyczną, chociaż coraz częściej wspomina się inne czynniki takie jak: rozwój technizacji, przemysłu oraz nadmiar higieny Dlaczego? Prawdopodobnie przez używanie silnych środków takich jak SLS, które powszechnie występują w szamponach, żelach pod prysznic czy mydłach. Skrót SLS pochodzi od Sodium Lauryl Sulfate czyli substancji silnie drażniącej skórę, która niszczy jej naturalną barierę zewnętrzną, warstwę lipidową oraz chroni przed wysuszeniu skóry, wnikaniem drobnoustrojów oraz szkodliwych substancji. Stwierdza się, że częste stosowanie tego typu artykułów może doprowadzać do powstania alergii lub atopowego zapalenia skóry. Od dziecka jesteśmy wystawieni na działanie niekorzystnych czynników takich jak; dym tytionowy, związki winylu, leki, rozpuszczalniki organiczne, pestycydy i wiele innych. Owe związki mogą wpływać niekorzystnie na ekspresje genów prowadząc do mutacji w kodzie genetycznym. Nadmierne stosowanie leków w szczególności antybiotyków niszczących mikrobom jelitowy. Flora bakteryjna odpowiada w dużej mierze za stan naszego zdrowia, szacuje się ze w jelicie znajduje się ¾ naszej odporności. Właśnie dlatego jeśli nasz układ immunologiczny nie pracuje prawidłowo to na pewno flora bakteryjna jelit jest zaburzona. Tak naprawdę do tej pory nie ma jasno określonych czynników wywołujących te schorzenia, przypuszcza się, że te które wymieniłam mogą prowadzić do ich rozwoju.
Co jest przyczyną ich powstawania?
Najczęściej występujące choroby wynikające z autoagresji:
- Hashimoto
- Choroba Gravesa-Basedowa
- Addisona
- Cukrzyca typ I
- Miastenia
- Stwardnienie rozsiane
- Nieswoiste zapalenie jelit ( Leśniowskiego-Crohna, Wrzodziejące zapalenie jelita grubego)
- Choroby skóry (bielactwo, łuszczyca, pęcherzyca zwykła)
Objawy:
Często w schorzeniach autoimmunologicznych stwierdza się niespecyficzne objawy, dlatego wiele ludzi choruje z niezdiagnozowanym schorzeniem. Duża ilość pacjentów cierpi z powodu dolegliwości niewiadomego pochodzenia nawet przez wiele lat. Dodatkowo jedna choroba może wywoływać kilka różnych objawów o różnym umiejscowieniu, co stwarza problemy diagnostyczne. Schorzenia mogą objawiać się w różny sposób najczęściej poprzez: wysypki na ciele, silny świąd, problemy metaboliczne, zaparcia, biegunki, bóle brzucha, wzdęcia, osłabienie, przewlekłe zmęczenie, bóle stawów, zmiana masy ciała, bóle głowy, zaburzona praca serca, alergie i nietolerancje pokarmowe, depresja oraz ataki paniki.
Główną manifestacją choroby autoimmunizacyjnej jest przewlekle występujący stan zapalny, który może prowadzić do szeregu innych problemów.
Wpływ diety:
Najczęstszym typem odżywiania jest obecnie „żywienie na szybko”. Spożywamy produkty najczęściej gotowe, kupione w marketach, gdyż nie mamy na przygotowanie posiłku w domu. Najczęściej są to artykuły obfitujące w cukier prosty, białą oczyszczoną mąkę, tłuszcze trans, barwniki, konserwanty i wzmacniacze smaków. Obecny tryb życia nastawiony jest na pośpiech, pracę, zarabianie pieniędzy, nie ma czasu na zastanawianie się nad kwestami zdrowotnymi, póki coś nam nie dolega. Ale już, gdy zaczynie dolegać, to momentalnie biegniemy do lekarza po jakiś lek, który szybko załatwi sprawę. Taka sytuacja tworzy błędne koło. Przewlekle stosowanie leków o charakterze przeciwzapalnym, przeciwkwasowym i hormonalnym może prowadzić do wielu skutków ubocznych. Spożywając żywność bogatą energetycznie, ale ubogą pod względem wartości odżywczych, niestety doprowadzamy do tego ze organizm jest nie odżywiony. Taki sposób żywienia prowadzi do rozwoju wielu schorzeń w tym właśnie autoimmunologicznych.
O żywieniu w chorobach autoimmunologicznych napisze w osobnym artykule.