Enchilada
Enchilada to danie meksykańskie, którego nazwa pochodzi od czasownika oznaczającego “dodać paprykę chili”. Tradycyjna enchilada to po prostu tortilla kukurydziana maczana w sosie z dodatkiem chili. Istnieje wiele wariantów enchilady różniących się farszem, jak i sosem. Enchilady wypełnia się najczęściej mięsem, warzywami, jajkami, żółtym serem, ziemniakami lub nawet bananami. Danie zapiekamy w sosie, którego obowiązkowym składnikiem jest chili, ale również pomidory, warzywa sezonowe lub nawet gorzka czekolada i orzechy.
Składniki:
- 2 małe cebule
- olej do smażenia lub masło klarowane
- 400 g pomidorów z puszki (krojone lub całe)
- 400 g czerwonej fasoli z puszki
- 200 g włoszczyzny (wykorzystana włoszczyzna Nordis)
- 300 g polędwicy wołowej lub mięsa mielonego
- 2 cebule dymki wraz z zielonymi częściami
- 6 plasków tortilli (wykorzystana tortilla kukurydziana)
- ok. 100 g żółtego sera (tylżycki, gouda lub ementaler)
- sól, pieprz, cukier, ocet winny, chili do smaku.
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy w garnku na rozgrzanym tłuszczu. Dodajemy pomidory, doprawiamy solą, szczyptą cukru, łyżeczką octu winnego i zagotowujemy. Całość miksujemy za pomocą blendera. Dodajemy mrożoną włoszczyznę, opłukaną paprykę z puszki, mieszamy i gotujemy przez chwilkę tak, aby warzywa były miękkie.
Sos doprawiamy pieprzem i chili. Połowę sosu wlewamy do naczynia żaroodpornego (najlepiej prostokątnego).
Polędwicę wołową kroimy w paski, oprószamy solą i pieprzem. Mięso wrzucamy na rozgrzaną wcześniej patelnię z olejem i podsmażamy od czasu do czasu mieszając.
Cebulę dymkę płuczemy, kroimy i dodajemy do smażącej się polędwicy.
Placki tortilli kładziemy na chwilę na gorącej patelni z olejem, aby nie łamały się przy rolowaniu (jeśli tortilla jest wystarczająco miękka można ominąć ten krok). Na tortilli wykładamy mięsne nadzienie i zwijamy placki w rulony. Tortille przekładamy do żaroodpornego naczynia i polewamy pozostałym sosem.
Całość posypujemy startym serem żółtym i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 15 minut. Tortille podajemy na gorąco.
Jeden komentarz
Ervisha
Proste a jakie smaczne 🙂