Deser

Deser z ciasta drożdżowego, borówek amerykańskich i lodów

Co zrobić gdy zostanie nam trochę ciasta na pizzę lub drożdżowego? Otóż doskonałym rozwiązaniem są… desery lodowe, a w tym przypadku połączenie kuleczek z ciasta z gałkami lodów waniliowych i borówkami amerykańskimi. Dzięki wykorzystaniu składników z innego przepisu danie wpisuje się w kategorię szybkie desery.

Pora: deser, podwieczorek
Rodzaj dania: zapiekane owoce
Czas przygotowania: ok. 50 minut
Porcja: 4-5 osób

Deser z ciasta drożdżowego, borówek amerykańskich i lodów

Składniki:

  • 250 g borówek amerykańskich
  • 50 g cukru (lub ksylitolu)
  • 1 łyżka mąki lub skrobii ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • ok. 150 g surowego ciasta na pizzę/drożdżowego.
  • po 1 gałce lodów waniliowych na porcję (wykorzystane Nordis Cadenza waniliowa).

Borówki płuczemy pod bieżącą wodą, wsypujemy do miski i dodajemy cukier, cynamon i mąkę ziemniaczaną. Całość mieszamy i przesypujemy do niewielkiego naczynia żaroodpornego.

Z ciasta formujemy wałek i kroimy na kawałki wielkości ok. 3 cm. Układamy je na borówkach w pewnej odległości od siebie i czekamy ok. 30 min. aż podrosną. Naczynie żaroodporne wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na 20 min. Kawałki ciasta urosną i powinny lekko się zrumienić. Deser nakładamy ciepły na talerzyki i do każdego dodajemy gałkę lodów.

Deser z ciasta drożdżowego, borówek amerykańskich i lodów

komentarze 3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *