Deser lodowy “Polska flaga”
Sezon na truskawki powoli się kończy. Grzechem byłoby nie podać jakiegoś przepisu z tymi owocami. Tym razem będzie to efektowny deser lodowy w naszych narodowych barwach.
Polskie truskawki są znane z bogatego aromatu i smaku, ale w ostatnich latach największym światowym producentem truskawek stały są Chiny. Ceny azjatyckich truskawek są konkurencyjne zarówno w stosunku owoców z Unii Europejskiej, jak i Stanów Zjednoczonych. I może nie byłoby w tym nic dziwnego gdyby nie fakt, że jeszcze 2 lata temu Chiny były na 30 miejscu w rankingu producentów i eksporterów truskawek.
Składniki (na 3 porcje):
Biały sos (śmietankowy):
- 100 ml mleka
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej lub budyniu o smaku śmietankowym
- 1 łyżeczka cukru
- 50 ml śmietany.
Czerowony sos (truskawkowy):
- 400 g truskawek
- 1 łyżeczka cukru.
Pozostałe składniki:
- 60 g gorzkiej czekolady
- 3 kulki lodów śmietankowych
- 3 kulki lodów truskawkowych.
Aby zrobić biały sos odlewamy 3 łyżki mleka i mieszamy z mąką ziemniaczaną / budyniem oraz cukrem. Resztę mleka zagotowujemy i wlewamy przygotowaną mieszankę cały czas szybko mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Płyn należy ostudzić. Do zimnego sosu wlewamy śmietanę i mieszamy na gładką masę.
Czerwony sos przygotowujemy miksując w blenderze truskawki. Przecier przekładamy potem do małego garnuszka, dodajemy cukier i podgrzewamy lekko mieszając, aby cukier się rozpuścił. Po zagotowaniu studzimy sos i przecieramy przez sitko.
Uzyskujemy w ten sposów dwa sosy w barwach narodowych o różnej konsystencji.
Czekoladę kruszymy na małe kawałki i rozpuszczamy na gładką masę w kąpieli wodnej na niewielkiem ogniu. To znaczy – do dużego garnka z gotującą się wodą wkładamy mały garnuszek z czekoladą, którą cały czas mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia. Przekładamy ją potem do plastikowej torebki (np. woreczek na kanapki) i odcinamy róg.
Otworek, którym będzie wychodzić czekolada powinien być bardzo wąski.
Na trzech talerzach o płaskim dnie (koniecznie!) rysujemy czekoladą okrąg i dzielimy falistą linią na połowę. Talerze wkładamy na chwilę do lodówki, aby czekolada zastygła.
Każdą z połówek okręgu powoli napełniamy sosami. Na szerokim końcu każdej “kropli” umieszczamy gałkę lodów. Na czerwonym sosie truskawkowym gałkę jasnych lodów śmietankowych, a na białym gałkę lodów truskawkowych.