Deser

Czekoladowe miseczki do lodów

Podczas gorącej pogody często mamy ochotę na lody. Aby urozmaicić deser i jednocześnie mieć wiele radości z jego przygotowywania, proponujemy własnoręcznie zrobić jadalne miseczki do podania lodów. Wystarczy tylko odrobina chęci, parę balonów i roztopiona czekolada aby zapewnić sobie lub dzieciom świetną zabawę.

Pora: podwieczorek
Rodzaj dania: deser lodowy
Czas chłodzenia: 15 minut
Czas przygotowania: ok. 15 minut
Ilość: ok. 6 – 8 porcji

Szybki deser

Ciekawy deser

Składniki:

  • 1 tabliczka gorzkiej, mlecznej i białej czekolady
  • 3 opakowania kolorowego smakowego cukru lub posypek do zdobienia ciast
  • kilka balonów średniej wielkości.

Do podania:

  • lody dowolnego smaku (wykorzystana Nordis Cadenza śmietankowa)
  • dowolne owoce (wykorzystane truskawki, jeżyny, borówki amerykańskie)
  • bita śmietana (wykorzystane 500 ml zimnej śmietanki 36%, ubitej z łyżką cukru pudru).

Każdą z czekolad roztapiamy osobno w kąpieli wodnej i odstawiamy na bok do ostygnięcia. W tym czasie dmuchamy i zawiązujemy balony.

W osobnych miseczkach przygotowujemy kolorowe lub czekoladowe posypki do ciast lub kolorowy cukier.

Ciekawy deser

Każdy z balonów (wcześniej umytych i wysuszonych) zanurzamy w roztopionej i wystudzonej czekoladzie, a następnie w dowolnej posypce. Całość odkładamy na wyłożoną papierem pergaminowym blaszkę. Powtarzamy sekwencję dopóki nie skończą się czekolady.

Szybki deser

Możemy umieścić balon w szklance i wylać na niego rozpuszczoną czekoladę tak, aby powstały fantazyjne zacieki.

Deser lodowy

Oblane czekoladą balony wkładamy na 15 min do zamrażalnika aby czekolada się zestaliła.

W tym czasie myjemy i kroimy owoce i ubijamy bitą śmietanę. Na 5 minut przed wyjęciem miseczek, wyjmujemy lody z zamrażalnika.

Po wyjęciu balonów z lodówki przekłuwamy je i wyjmujemy. Do miseczek nakładamy lody, owoce i bitą śmietanę.

Deser lodowy Deser lodowy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *