Czekoladowe miseczki do lodów
Podczas gorącej pogody często mamy ochotę na lody. Aby urozmaicić deser i jednocześnie mieć wiele radości z jego przygotowywania, proponujemy własnoręcznie zrobić jadalne miseczki do podania lodów. Wystarczy tylko odrobina chęci, parę balonów i roztopiona czekolada aby zapewnić sobie lub dzieciom świetną zabawę.
Pora: podwieczorek
Rodzaj dania: deser lodowy
Czas chłodzenia: 15 minut
Czas przygotowania: ok. 15 minut
Ilość: ok. 6 – 8 porcji
Składniki:
- 1 tabliczka gorzkiej, mlecznej i białej czekolady
- 3 opakowania kolorowego smakowego cukru lub posypek do zdobienia ciast
- kilka balonów średniej wielkości.
Do podania:
- lody dowolnego smaku (wykorzystana Nordis Cadenza śmietankowa)
- dowolne owoce (wykorzystane truskawki, jeżyny, borówki amerykańskie)
- bita śmietana (wykorzystane 500 ml zimnej śmietanki 36%, ubitej z łyżką cukru pudru).
Każdą z czekolad roztapiamy osobno w kąpieli wodnej i odstawiamy na bok do ostygnięcia. W tym czasie dmuchamy i zawiązujemy balony.
W osobnych miseczkach przygotowujemy kolorowe lub czekoladowe posypki do ciast lub kolorowy cukier.
Każdy z balonów (wcześniej umytych i wysuszonych) zanurzamy w roztopionej i wystudzonej czekoladzie, a następnie w dowolnej posypce. Całość odkładamy na wyłożoną papierem pergaminowym blaszkę. Powtarzamy sekwencję dopóki nie skończą się czekolady.
Możemy umieścić balon w szklance i wylać na niego rozpuszczoną czekoladę tak, aby powstały fantazyjne zacieki.
Oblane czekoladą balony wkładamy na 15 min do zamrażalnika aby czekolada się zestaliła.
W tym czasie myjemy i kroimy owoce i ubijamy bitą śmietanę. Na 5 minut przed wyjęciem miseczek, wyjmujemy lody z zamrażalnika.
Po wyjęciu balonów z lodówki przekłuwamy je i wyjmujemy. Do miseczek nakładamy lody, owoce i bitą śmietanę.