Okres karnawału sprzyja frywolnej zabawie, którą można przenieść także na grunt kuchenny. Ciasto z wykorzystaniem knedli truskawkowych! Czemu nie? Podczas karnawału musi się dużo dziać. I dużo dzieje się w tym przepisie, choć jego wykonanie jest dosyć proste.
Składniki (na małą blachę):
Ciasto:
125 g mąki
70 g masła
70 g cukru pudru + 1 łyżeczka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 żółtko.
Masa:
3 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru
3 łyżki cukru
2 łyżeczki żelatyny
1 opakowanie cukru waniliowego
kakao do posypania
250 ml śmietanki kremówki
1 litr mleka
Dodatki:
1 opakowanie knedli z owocami (wykorzystane Knedle z truskawkami Nordis).
Gotujemy knedle według przepisu na opakowaniu. Przecedzamy łyżką cedzakową i odstawiamy do ostygnięcia.
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, z masłem i cukrem pudrem. Wyrabiamy gładkie ciasto i wykładamy nim spód oraz brzegi formy.
Zimne knedle należy przepołowić na pół ostrym, gładkim nożem lub napiętą nitką. Połówki knedli układamy na cieście.
Budyń z dodatkiem cukru i cukru waniliowego gotujemy na mleku, a następnie wylewamy na knedle.
Ciasto pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni (bez termoobiegu).
Śmietanę ubijamy, dodajemy 1 łyżeczkę cukru pudru i rozpuszczoną żelatynę (żelatynę wsypujemy do kubeczka i zalewamy ok. 4 łyżkami zimnej wody – tą mieszankę dodajemy do śmietany jeszcze zanim zrobi się twarda). Masę rozprowadzamy równomiernie na budyniu i oprószamy kakao.
Ciasto z knedli najlepiej zjeść niedługo po wyjęciu z piekarnika. Po włożeniu ciasta do lodówki knedle zaczynają twardnieć i urok tego przepisu mija.