Bez glutenu,  Ciasta i ciastka,  Deser,  Fit deser

Ciastka owsiane

Przedstawiam prosty przepis na zdrowe ciastka owsiane w wersji mniej kalorycznej z niższą zawartością tłuszczu oraz bez dodatku cukru. W przepisie użyte są mąki bezglutenowe, ale można użyć zwykłej mąki pszennej, orkiszowej itp. Jest możliwość dodania do ciasta bakalii, orzechów lub/i nasion w ten sposób ciastka zyskają ciekawszy smak. Takie ciasteczka stanowią świetną i zdrową przekąskę. Można spożyć je na drugie śniadanie lub jako deser.

Płatki owsiane wykazują wiele dobroczynnych właściwości, pomagają utrzymać cholesterol na właściwym poziomie, spowalniają wzrost glukozy, a tym samym insuliny we krwi. Zawierają substancje przeciwutleniające, witaminę E oraz z grupy B. Posiadają wiele prozdrowotnych właściwości jednak mimo tego nie są zalecane dla wszystkich gdyż mogą działać drażniąco na przewód pokarmowy. O owsie na pewno napiszę osobny artykuł, gdyż chciałabym poświęcić mu więcej czasu.

Pora: podwieczorek, drugie śniadanie

Rodzaj dania: deser

Czas przygotowania: ok. 10 min.

Czas pieczenia: 15 min.

Ilość ciastek: ok. 12

Składniki:

  • 45 g. mąki owsianej bezglutenowej
  • 10 g. płatków owsianych bezglutenowych
  • 1 jajko
  • 60 g. masła
  • 80 g. mąki ziemniaczanej
  • 50 g. mąki ryżowej
  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia bio.
  • Łyżka jogurtu naturalnego
  • Erytrytol do posłodzenia

Wykonanie:

Masło wyjąć z lodówki by zrobiło się miękkie. Do miski wbić jajko, dodać płatki, mąki wraz z proszkiem do pieczenia, erytrytol, jogurt oraz masło. Ciasto wymieszać. Przygotować blaszkę, wyłożyć na nią papier do pieczenia. Ciasto nabierać po łyżce i formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego, położyć na papierze i spłaszczyć. Ciasteczka piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 min.

Makroskładniki całości:

Energia: 1148 kcal., Węglowodany: 141 g., Białko: 23 g., Tłuszcz: 57 g.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *