Przedstawiam prosty przepis na zdrowe ciastka owsiane w wersji mniej kalorycznej z niższą zawartością tłuszczu oraz bez dodatku cukru. W przepisie użyte są mąki bezglutenowe, ale można użyć zwykłej mąki pszennej, orkiszowej itp. Jest możliwość dodania do ciasta bakalii, orzechów lub/i nasion w ten sposób ciastka zyskają ciekawszy smak. Takie ciasteczka stanowią świetną i zdrową przekąskę. Można spożyć je na drugie śniadanie lub jako deser.
Płatki owsiane wykazują wiele dobroczynnych właściwości, pomagają utrzymać cholesterol na właściwym poziomie, spowalniają wzrost glukozy, a tym samym insuliny we krwi. Zawierają substancje przeciwutleniające, witaminę E oraz z grupy B. Posiadają wiele prozdrowotnych właściwości jednak mimo tego nie są zalecane dla wszystkich gdyż mogą działać drażniąco na przewód pokarmowy. O owsie na pewno napiszę osobny artykuł, gdyż chciałabym poświęcić mu więcej czasu.
Pora: podwieczorek, drugie śniadanie
Rodzaj dania: deser
Czas przygotowania: ok. 10 min.
Czas pieczenia: 15 min.
Ilość ciastek: ok. 12
Składniki:
45 g. mąki owsianej bezglutenowej
10 g. płatków owsianych bezglutenowych
1 jajko
60 g. masła
80 g. mąki ziemniaczanej
50 g. mąki ryżowej
Pół łyżeczki proszku do pieczenia bio.
Łyżka jogurtu naturalnego
Erytrytol do posłodzenia
Wykonanie:
Masło wyjąć z lodówki by zrobiło się miękkie. Do miski wbić jajko, dodać płatki, mąki wraz z proszkiem do pieczenia, erytrytol, jogurt oraz masło. Ciasto wymieszać. Przygotować blaszkę, wyłożyć na nią papier do pieczenia. Ciasto nabierać po łyżce i formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego, położyć na papierze i spłaszczyć. Ciasteczka piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 min.