Ciasteczka marchewkowe z mąki orkiszowej z ziarnami
15 września, 2014
Pestki dyni wykorzystane w poniższym przepisie są źródłem łatwo przyswajalnego białka, które stabilizuje poziom cukru we krwi, dzięki czemu zmniejsza się uczucie głodu. Dodatkowo błonnik w nich zawarty poprawia perystaltykę jelit ulepszając proces strawienia. Co więcej, związki w nich zawarte redukują objawy stresu i wpływają na dobre samopoczucie. Nic tylko jeść pestki dyni.
Pora: deser Rodzaj dania: ciastka Czas przygotowania: do 15 minut Czas pieczenia: do 20 minut Porcja: 2 osoby
Składniki:
2 1/2 szklanki mąki orkiszowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g masła
100 g marchewki (wykorzystana Nordis Marchew kostka)
1 jajko
1/2 szklanki cukru
4 kostki gorzkiej czekolady
po 1 łyżce ziaren: maku, siemienia lnianego, dyni.
Masło roztapiamy i zostawiamy do ostygnięcia. Mrożoną marchew wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy ok. minuty. Przekładamy do blendera i miksujemy na gładka masę. Mrożonej marchewki nie musimy myć i obierać, ale zwykłą trzeba poddać takiej obróbce i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Czekoladę i ziarna dyni siekamy za pomocą noża na mniejsze kawałki. Jajko ucieramy z cukrem na puszystą masę i dodajemy roztopione masło oraz marchewkę.
Miksujemy i dodajemy czekoladę, dynię, mak, siemię, mąkę z rozmieszanym proszkiem i sodą. Całość miksujemy aż połączymy wszystkie składniki. Z ciasta formujemy małe ciasteczka. Otrzymana masa jest kleista i najłatwiej utoczyć z niej kulki, jeśli wcześniej rozprowadzimy na dłoniach odrobinę oleju. Każdą z kuleczek kładziemy na blaszce pokrytej papierem pergaminowym i lekko spłaszczamy.
Ciasteczka pieczemy przez ok. 20 min w temperaturze 200 stopni lub 175 stopni z włączonym termoobiegiem.