Na obiad, w upalne dni, nie ma nic lepszego niż zimna zupa, czyli chłodnik. Jednym z najbardziej tradycyjnych w naszej kuchni jest chłodnik botwinkowy. Kiedy już za późno na botwinkę warto skorzystać z zamrożonych buraczków z mieszanki “Barszcz ukraiński”. Przepis jest łatwy w przygotowaniu i smaczny. Przyniesie ochłodę w ciepły dzień i zachwyci swoją piękną barwą. Chłodnik ma również inne interesujące cechy. Starożytni Rzymianie uważali sok z buraka za afrodyzjak. Dziś wiadomo, że korzenie czerwonego buraka zawierają witaminy B complex i żelazo, które poprawiają kondycję naszej krwi, co pozytywnie wpływa na cały organizm.
Składniki (2 porcje):
200 g mrożonej mieszanki “Barszcz ukraiński”
sok z połowy cytryny
1 ogórek
1 pęczek koperku
pół pęczka szczypiorku
0.5 l jogurtu naturalnego
2 łyżki koncentratu buraczanego
2 jajka ugotowane na twardo.
Koperek i szczypiorek siekamy, ogórek obieramy i kroimy w drobną kostkę.
W garnuszku zagotowujemy szklankę osolonej wody i wrzucamy zmrożoną mieszankę. Gotujemy parę minut aż będzie miękka, dolewamy sok z cytryny i odkładamy na bok do wystygnięcia.
Do chłodnych warzyw dodajemy jogurt, ogórek, szczypiorek, koperek, wlewamy koncentrat buraczany i mieszamy.
Wkładamy do lodówki na ok. pół godziny.
Na talerzu układamy pokrojone na ćwiartki jajko i zalewamy chłodnikiem. Smacznego!
Jeden komentarz
Gosia
Wygląda pysznie i tak ładnie podany, u mnie dziś chłodnik ogórkowy z prażonymi migdałami(,kuchnia lidla,), również pycha 🙂