Ciasta i ciastka,  Deser,  Fit deser

Brownie bez mąki

Brownie to ciasto czekoladowe wywodzące się ze Stanów Zjednoczonych. Pierwsze wzmianki o nim pojawiły się początkiem XX w., z czasem wypiek zyskał dużą popularność na całym świecie. Główną bazą ciasta jest gorzka czekolada, kolejnymi składnikami są masło, cukier, jajka, a także niewielka ilość mąki. Przepis na brownie nieco zmodyfikowałam, gdyż jest bez dodatku mąki, cukru oraz z mniejsza ilością masła. Dzięki czemu ciasto jest znacznie mniej kaloryczne od tradycyjnej wersji. Wypiek jest bezglutenowy oraz oraz nadaje się dla osób będących na dietach niskowęglowodanowych.

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki kakao
  • 60 g. masła
  • 100 g. gorzkiej czekolady co najmniej 70%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bio
  • ¼ łyżeczka sody
  • Szczypta soli
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 3-4 łyżki erytrytolu

Jajka i żółtko ubić z erytrytolem i aromatem waniliowym na puszystą masę. Masło rozpuścić z gorzką czekoladą w kąpieli wodnej, pozostawić do lekkiego ostygnięcia. Wystudzoną czekoladę wraz z masłem przelać do masy jajecznej, dodać proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli, zmiksować. Ciasto przelać do formy, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni (góra-dół).

Makroskładniki:

Energia: 1462 kcal., Węglowodany: 41 g, Białko: 46,6 g., Tłuszcz: 123,6 g.

komentarze 2

Skomentuj Agata Lazar Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *