Dania główne,  Obiad

Brokuły z wędzonym łososiem

Łosoś to jedna z najbardziej popularnych w przemyśle spożywczym ryb. Łosoś atlantycki jest rybą zagrożoną. Dlatego praktycznie wszystkie dostępne w sprzedaży pochodzą z hodowli umiejscowionych u wybrzeży Norwegii, Kanady, Rosji czy Stanów Zjednoczonych. W połączeniu z brokułami stanowi jedno z ciekawszych dań, które można wpisać na stałe do naszej diety. Danie możemy skropić sokiem z cytryny.

Brokuły z wędzonym łososiem_03a

Składniki (2 porcje):

  • 1 opakowanie mrożonych brokułów (użyte Nordis brokuły)
  • 100 g wędzonego łososia
  • 1/2 cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 40 g parmezanu

Brokuły z wędzonym łososiem_01a

Do wrzącej, osolonej wody wrzucamy zmrożone brokuły i gotujemy je na średnim ogniu ok. 1 minutę. Odcedzamy i odkładamy na bok.

Ząbki czosnku miażdżymy za pomocą noża, siekamy w drobna kostkę i podsmażamy przez chwilę na klarowanym maśle. Dodajemy brokuły i znowu przez chwilę podsmażamy  na niewielkim ogniu.

Brokuły z wędzonym łososiem_02a

Do śmietanki wsypujemy parmezan, mieszamy i wylewamy na patelnię. Dodajemy pokrojonego w paski łososia i dusimy ok. 3 minut cały czas mieszając.

Brokuły z wędzonym łososiem_04a

Brokuły z wędzonym łososiem_05a

 

Jeden komentarz

  • Marianna Koral

    Łosoś jest świetnym źródłem kwasów omega 3, coś o tym wiem, bo będąc w ciąży, gdy organizm miał wzmożone zapotrzebowanie na te kwasy, w mojej lodówce nie mogło zabraknąć łososia wędzonego. Najbardziej lubiłam takiego z koperkiem firmy suempol i od razu dawałam go na kanapkę, ale nigdy nie przyszło mi do głowy by zrobić takie pyszne połączenie, z brokułem, a szkoda wielka, bo wygląda przepysznie.

Skomentuj Marianna Koral Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *