Dodatki

Brokuły w sosie serowo-śmietanowym

Bardzo prosty przepis na szybki, ale niekonwencjonalny obiad. Co jakiś czas w każdym domu zostaje trochę pieczywa i nie wiemy co z nim zrobić. To danie pozwala nam wykorzystać lekko podeschnięte bagietki.

Pora: obiad
Rodzaj dania: warzywa na ciepło
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Porcja: 4 osoby

Brokuły w sosie serowo-śmietanowym_03a

Składniki:

  • 500 g brokuła świeżego lub mrożonego (wykorzystane Nordis Brokuły)
  • 2 kostki serka topionego z szynką
  • 200 ml śmietany 30%
  • 1 czerwona cebula
  • 50 g masła klarowanego
  • sól, pieprz.

Do podania:

  • bagietka, ciabatta.

Brokuły w sosie serowo-śmietanowym_01a

Cebulę obieramy, siekamy drobno i szklimy na maśle klarowanym. Dodajemy zmrożone brokuły i smażymy na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 minut, aż będą miękkie.

Brokuły w sosie serowo-śmietanowym_02a

Ciabattę lub bagietkę kroimy w kostkę i podsmażamy na złoto.

Ser topiony miksujemy z 1/4 szklanki śmietany i dodajemy do brokułów. Dokładamy resztę śmietany i gotujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż ser topiony się rozpuści. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Brokuły posypujemy grzankami.

Brokuły w sosie serowo-śmietanowym_04a

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *