Bardzo prosty przepis na szybki, ale niekonwencjonalny obiad. Co jakiś czas w każdym domu zostaje trochę pieczywa i nie wiemy co z nim zrobić. To danie pozwala nam wykorzystać lekko podeschnięte bagietki.
Pora: obiad Rodzaj dania: warzywa na ciepło Czas przygotowania: ok. 30 minut Porcja: 4 osoby
Składniki:
500 g brokuła świeżego lub mrożonego (wykorzystane Nordis Brokuły)
2 kostki serka topionego z szynką
200 ml śmietany 30%
1 czerwona cebula
50 g masła klarowanego
sól, pieprz.
Do podania:
bagietka, ciabatta.
Cebulę obieramy, siekamy drobno i szklimy na maśle klarowanym. Dodajemy zmrożone brokuły i smażymy na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 minut, aż będą miękkie.
Ciabattę lub bagietkę kroimy w kostkę i podsmażamy na złoto.
Ser topiony miksujemy z 1/4 szklanki śmietany i dodajemy do brokułów. Dokładamy resztę śmietany i gotujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż ser topiony się rozpuści. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Brokuły posypujemy grzankami.