Dodatki,  Przystawki

Brokuły w panierce

Poniższy przepis to wariacja na temat panierowanych brokułów. Zamiast tradycyjnej bułki tartej wykorzystuję kaszę kukurydzianą, która nadaje brokułom zupełnie inny smak, i odczucie przy wgryzaniu się w smakowity kąsek. Brokuły mrożone są od razu podzielone na różyczki odpowiedniej wielkości, co znacznie oszczędza czas przygotowania dodatku.

Brokuły panierowane mogą być dodatkiem do obiadu, ale można potraktować je również jako przystawkę lub przekąskę i jeść np. z przygotowanym własnoręcznie sosem z sera feta.

Brokuły panierowane_05a

Składniki (4 porcje):

  • 1 opakowanie mrożonych brokułów (wykorzystane Brokuły Nordis 450 g)
  • 1 jajko
  • 100 g śmietany kwaśnej 18%
  • ok. 150 g kaszy kukurydzianej
  • sól, pieprz, mielona słodka papryka do smaku
  • olej do smażenia (wykorzystany olej kokosowy).

Sos:

  • 1/2 kostki sera feta
  • kwaśna śmietana
  • ulubione przyprawy (mogą być pieprz, papryka, szczypiorek, pietruszka).

Brokuły panierowane_01a

Brokuły gotujemy w lekko osolonej wodzie na półtwardo: jeśli wrzucimy je do gotującej się wody należy je wyjąć po dokładnie 5 minutach (nawet jeśli woda przez większość tego czasu nie będzie się gotować). Wyjmujemy łyżką cedzakową i odkładamy na bok do ostygnięcia.

Jajko mieszamy ze śmietaną za pomocą ubijaczki do piany lub widelca i dosypujemy przypraw. Każdą różyczkę brokuła zanurzamy w tak przygotowanej mieszaninie i obtaczamy w kaszy kukurydzianej.

Brokuły panierowane_02a

Smażymy na złoty kolor ze wszystkich stron.

W tak zwanym między czasie przyrządzamy sos. Ser feta rozgniatamy widelcem i mieszamy z kwaśną śmietaną do uzyskania jednolitej, lekko lejącej się masy. Dodajemy ulubionych ziół i podajemy razem z brokułami. Tanio, szybko, smacznie!

Brokuły panierowane_04a

Brokuły panierowane_03a

 

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *