Ciasta i ciastka,  Deser

Biszkoptowo-bananowe muffinki

Biszkoptowe spody, które znakomicie przyśpieszają tworzenia słodkich przysmaków dają spore pole do popisu w tej dziedzinie. Można z nich zrobić biszkoptowy tort, wykorzystać jako spód do sernika, a nawet przygotować szybkie bananowe muffinki. Taki deser można podać na ciepło z lodami.

Pora: podwieczorek
Rodzaj dania: deser 
Czas przygotowania: ok. 15 minut
Porcja: 9-10 muffinek

Deser lodowy

Składniki:

  • 1 spód biszkoptowy
  • 3 miękkie banany
  • 2 jajka
  • 200 ml mleka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ok. 1 szklanki kropelek czekoladowych
  • lody waniliowe / śmietankowe lub bita śmietana (wykorzystana Nordis Cadenza waniliowa).

Spód biszkoptowy kroimy w kostkę. W dużej misce rozgniatamy banany na papkę i dodajemy jajka, mleko i cynamon. Całość miksujemy na gładką masę. Dodajemy pokrojony w kostkę biszkopt, mieszamy i zostawiamy na ok. 10 minut, aby biszkopt się namoczył.

Dodajemy czekoladowe kropelki i mieszamy łyżką. Mieszanką wypełniamy sztywną formę na muffinki.

Biszkoptowo-bananowe muffinki_02a

Pieczemy przez 20 minut w 175 °C. Podajemy jeszcze ciepłe z lodami waniliowymi, śmietankowymi lub bitą śmietaną. Polewamy sosem czekoladowym lub roztopioną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *